Метеоритен дъжд вся паника в Челябинск, рани 50 души и изпочупи прозорци

Метеоритен дъжд вся паника в Челябинск, рани 50 души и изпочупи прозорци
Метеорит се разпадна над Урал, изгаряйки частично в ниските слоеве на атмосферата. Отломки от метеорита достигнаха Земята и паднаха в рядко населената област Челябинск, гласят съобщенията за инцидента. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Около 50 души бяха ранени при метеоритен дъжд, паднал над руската област Урал след разпадането на метеорит.

Освен паниката космическото явление нанесе и много материални щети – изпочупи прозорците на къщите в редица селища, съобщиха местните власти и информационните агенции, позовавайки се на очевидци.

„Метеорит се разпадна над Урал, изгаряйки частично в ниските слоеве на атмосферата. Отломки от метеорита достигнаха Земята и паднаха в рядко населената област Челябинск“, съобщи местният отдел на министерството на извънредните ситуации в комюнике.

Той допълни, че ударната вълна е счупила стъклата на прозорците „на горните етажи на жилищните блокове“.

„Според първоначални информации 50 души се лекуват заради наранявания“, посочи още той.

Властите в град Челябинск заявиха, че има много ранени, без да посочват конкретен брой.

Ударната вълна е счупила стъклата на прозорците на офиса на ИТАР-ТАСС в центъра на Челябинск, съобщи агенцията.

Стена е рухнала в завод в града, съобщи служител на завода, цитиран от „Интерфакс“. Той уточни, че трима или четирима души са пострадали, но нараняванията им не са тежки.

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало 20 000 служители, които са в състояние на повишена тревога, както и три самолета или хеликоптера, които да инспектират района. Министерството призова населението да не се поддава на паниката.

„Няма евакуация на населението, нивото на радиоактивност е в нормата. Молим ви да не се поддавате на паниката“, съобщи местният отдел на министерството на страницата си в интернет.

Феноменът е бил наблюдаван и в Казахстан, съобщават руските агенции.

На видеа, качени от местните жители в интернет, се виждат метеорити, пресичащи небето на ниска надморска височина, а траекторията им показва близък сблъсък със земята.

На друго видео жителите, някои от които излезли от домовете си голи, наблюдават същия феномен над блоковете си на фона на експлозиите.

#Урал #Русия #метеоритен дъжд #метеорит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »