Дянков се надява на по-висок рейтинг

Дянков се надява на по-висок рейтинг
Дянков каза, че има възможност Standard&Poor's да разгледа евентуално увеличаване на кредитния рейтинг на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков не скри, че е доволен от последната прогноза на Standard&Poor's за България, и че се надява кредитният рейтинг на страната да се увеличи.

„Международната рейтингова агенция Standard&Poor's потвърди кредитния рейтинг на България като стабилен. Само две са държавите в Европейския съюз, които имат потвърден кредитен рейтинг, стабилен през тази година“, заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.

Според него най-радващата новина е, че има възможност Standard&Poor's да разгледа евентуално увеличаване на кредитния рейтинг, ако правителството продължи сегашните си структурни реформи и успее напълно да ги въведе в действие.

Министърът изброи кои реформи са били мотив за потвърждаването на тази стабилна прогноза за страната ни.

Сред тях са силната и последователна политика на правителството в областта на фискалната дисциплина, ниският външен и вътрешен дълг, както и солидната възможност за растеж в петгодишен срок.

Отбелязано е и все по-подобряващото се усвояване на европейските фондове и не на последно място благодарение на току-що приетите от парламента реформи в областта на пенсионната система и структурните реформи в БДЖ.

По този начин Standard&Poor's потвърждава прогнозите на правителството за дефицит през 2011 г. под 2,5%. Дянков очаква дефицитът през следващата година да бъде около 1,3%.

Прогнозата на агенцията е, че през тази и през следващата година България ще бъде една от малкото държави, които ще имат положителен външен баланс. Това означава, че износът от страната ни ще бъде по-голям от вноса.

Данните от статистиката сочат, че за първи път от 1995 г. ще имаме положителен търговски баланс с Германия. „От 16 години винаги сме внасяли повече от Германия, отколкото сме изнасяли. 2011 г. се очертава първата година, в която нашите производители са изнесли повече за Германия“, подчерта Дянков.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че вдигането на пенсионната възраст и реформите в железниците се отчитат като абсолютно правилно действие.

#Standard&Poor's #Симеон Дянков #Дянков #Министър на финансите #финансов министър #министър #кредитен рейтинг #рейтингови агенции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници