7,5 г. затвор за Брендо по делото за пране на пари

7,5 г. затвор за Брендо по делото за пране на пари
Преди ден прокуратурата поиска 12 години затвор по обвинението срещу Брендо, но Софийският градски съд постанови по-ниска присъда – 7,5 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Евелин Банев – Брендо, получи присъда от 7,5 години затвор като лидер на организирана престъпна група и за пране на пари.

Преди ден прокуратурата поиска 12 години затвор по обвинението срещу Брендо, но Софийският градски съд постанови по-ниска присъда, предаде БГНЕС.

Евелин Банев е подсъдим по две обвинения – за организирана престъпна група и за пране на пари. За първото съдът му наложи наказание от 6 години затвор, а за второто седем и половина. Така общото наказание е най-тежкото от седем и половина години затвор.

Съдът реши да бъде отнето в полза на държавата и над 21 млн. лв., колкото е и сумата, за която той е подсъдим за пране на пари.

„По закон се предвижда конфискация. Когато предметът на престъплението липсва и не може да бъде конфискуван, се осъжда да се плати неговата равностойност," обясни адвокатът му Ина Лулчева.

Тя е категорична, че ще обжалват, защото присъдата има сериозни недостатъци. Като такъв адвокатът посочи и присъдата, която получиха и четиримата подсъдими за участие в престъпната група. Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният брат на Брендо Симо Крайчев получиха 3 години условно с 5 години изпитателен срок като участници в нея.

Освен това, че са роднини обаче, според адвокат Ина Лулчева не са доказани никакви други връзки между тях.

„Освен това не може да се твърди, че е имало група, която е създадена, за да пере пари от наркотици 2002 г. и да не е установен никакъв превод, никаква връзка на тези хора с лица, които са осъществявали незаконен трафик на наркотици до 2004 г. според присъдата," заяви защитникът.

В присъдата си съдът посочи още, че Евелин Банев няма право да управлява фирма 9 години.

Соченият от вътрешния министър Цветан Цветанов „кокаинов крал" има и максималната глоба от 30 000 лв. 15 дни е срокът, в който присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред по-горната инстанция Софийски апелативен съд.

Брендо беше екстрадиран в Италия заради дело за трафик на наркотици за една година.

Властите в Апенините го връщат в България за заседанията по делото, което започна преди години.

#Евелин Банев #Брендо #пране на пари #Софийски градски съд #кокаин #контрабанда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"