Бойко: Винаги по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада

Бойко: Винаги по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада
„Винаги да го вдигаш е по-добре, отколкото да ти пада рейтингът“, каза премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство от последните рейтинги, които международните агенции дадоха на България, и изказа надежда, че именно България може първа да изпълни изискването на ЕС за 3% дефицит.

„Винаги да го вдигаш е по-добре, отколкото да ти пада рейтингът. Когато ти дават стабилна перспектива, на другите държави свалят рейтинга, това е поредна мъка за опозицията“, каза Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус“.

„До 40% от Брутния вътрешен продукт трябва да бъде външният дълг, записан в Конституцията“, заяви премиерът и добави, че се надява „един ден да имаме и европейска кредитна агенция“.

„Остава да разчитаме на всички български парламентарно представени партии да подкрепят Пакта за финансова стабилност, това ще бъде наш общ успех – за първи път ние да променим Конституцията си и първи в Европа да изпълним това златно правило, за което се говори – за 3 процентния бюджетен дефицит по Маастрихтските критерии“, коментира Борисов.

„Нещо повече, ние ще настояваме в нашата Конституция, когато се прави промяна – да бъдат не 60% горната граница на дълга, а 40%, защото ние и без това имаме и много нисък дълг и не би трябвало да отиваме толкова нависоко. Независимо че критерият е 60%, ние ще настояваме външният дълг да бъде 40%“, добави той.

#Бойко Борисов #рейтинг #агенция #агенции #дефицит #ЕС #премиер #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"