Велизар Енчев: Буда е крал коли в Будапеща

Велизар Енчев: Буда е крал коли в Будапеща
От шифрограмата на посолството в Будапеща става ясно, че лице с името Бойко Борисов е арестувано от унгарската полиция за участие в българска банда за кражба на коли, твърди Велизар Енчев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бойко Борисов е бил арестуван заедно с други българи през 1990 г. в Будапеща за кражба на коли, твърди журналистът от телевизия СКАТ Велизар Енчев.

„Като посланик в Хърватия през септември 2001 г. шифровчикът в посолството ме информира, че лично той е изпращал през 1990 г. шифрограма от посолството в Будапеща, където е работил, до отдел „Консулски" в Министерство на външните работи", обяви Енчев в интервю за агенция „ПИК".

По думите му от шифрограмата става ясно, че лице с името Бойко Борисов е арестувано от унгарската полиция за участие в българска банда за кражба на коли.

Енчев обаче уточнява, че според шифровчика може да става въпрос за съвпадение на имената, защото не си спомнял второто име, но журналистът бил чул от разговорите в посолството по онова време, че става дума за бивш служител на МВР.

„С този факт през 2006 г. запознах тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Петков ми отговори, че не е чувал за подобна информация. Същото направих и в писма до министър-председателя тогава Сергей Станишев и министъра на външните работи Ивайло Калфин. Но не получих отговор и от двете личности", разказва Енчев.

По думите му в делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда" има нещо абсолютно автентично, което е достатъчно, за да бъде поискана оставката на Бойко Борисов.

Според Велизар Енчев това е документалното свидетелство на службите, че ръководената и притежаваната от лицето Бойко Методиев Борисов охранителна фирма ИПОН е от криминалния сектор и тя се сравнява по криминогенност със сходните групировки ВИС и СИК.

„Само това изречение е достатъчно Бойко Борисов да бъде подложен на наказателно преследване", смята журналистът.

„Очевидно става дума за една 23-годишна омерта между основните политически сили, които взаимно си пазят гърба. Доколкото разбирам, Бойко Борисов е проект на червената буржоазия, което мутира в капиталистическа такава. Нека не забравяме как Румен Петков и Бриго Аспарухов лансираха и подкрепяха неговата кандидатура през годините", коментира Енчев.

Журналистът обяви, че не може да посочи кой е изнесъл документите, но важното по думите му е, че фактологически всичко отговаря на истината.

„Нима нямаше операция на службите във фабриката за контрабандни цигари в Крайморие, в която Бойко Борисов е собственик? Нима охранителна фирма ИПОН не е съществувала като криминална и не съществува и днес? Впрочем тя охранява Полиграфическия комбинат, където работят „Труд" и „24 часа" – това не е дребен факт, защото тези две медии са изцяло рупори на властта", изтъква Енчев.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #Буда #Будапеща #Унгария #МВР #Министерство на вътрешните работи #Министерство на външните работи #Румен Петков #Ивайло Калфин #Сергей Станишев #Хърватия #Бриго Аспарухов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »