Българо-румънска компания поема Дунав мост 2

Българо-румънска компания поема Дунав мост 2
Българо-румънска компания ще бъде оператор на втория мост над река Дунав. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Българо-румънска компания ще бъде оператор на втория мост над река Дунав, между градовете Видин и Калафат.

Министерският съвет одобри проекта на споразумение между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместно търговско дружество - оператор на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост между двете страни на река Дунав при градовете Видин и Калафат, и даде мандат на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да проведе преговорите по него, съобщи правителствената информационна служба.

Споразумението предвижда създаване на съвместно акционерно дружество с равни дялове на българската и на румънската държава, което ще отговаря за експлоатацията и поддръжката на моста и прилежащата му инфраструктура на двата бряга на река Дунав.

Предмет на преговори ще бъдат определянето на мястото на регистрация и седалището на бъдещото дружество, стойността и начинът на възстановяване на инвестициите, вложени от държавите в проекта, начинът на облагане с ДДС и начинът за разрешаване на спорове.

Споразумението за създаване на съвместно българо-румънско търговско дружество за управление на новия мост ще осигури необходимата правна основа и условия за ефективно управление на международната транспортна инфраструктура и съкращаване на срока за възстановяване на инвестициите.

Очаква се след завършване на преговорите, процедурите по подписване на споразумението и неговата ратификация учредяването и регистрацията на смесеното дружество да приключат до края на 2012 г. с оглед дружеството да приеме обекта за експлоатация през 2013 г.

#Видин #Калафат #Дунав #Дунав мост #правителство #компания #оператор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »