Визитата на „Хамас“ в България била частна

Визитата на „Хамас“ в България била частна
Oпитваме се да оправим гафа с „Хизбула“ и да изчистим имиджа на България в арабския свят, каза д-р Мохд Абуаси. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Посещението на депутатите от политическото крило на движението „Хамас“ Мушир ал Масри, Исмаил ал Ашкар и Салах Бардауил в България е от частен характер, каза д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания и домакин на делегацията на палестинското движение „Хамас“.

„Николай Младенов да е спокоен, да успокои своите приятели израелците, визитата (на „Хамас“) няма нищо общо с българското правителство“, заяви д-р Абуаси в интервю за „Дневник“.

„Като неправителствена организация се опитваме да оправим гафа с „Хизбула“, да изчистим имиджа на България в арабския свят“, допълни Абуаси, който критикува обвиняването на ливанската проиранска групировка за атентата в Бургас.

В официалната страница на партията „Промяна и реформа“, от която тримата са депутати, се посочва, че тази визита е първата по рода си в Европейския съюз, който обявява „Хамас“ за терористична организация през 2003 г.

От палестинското посолство в София също съобщиха, че това е частно посещение. „Ние нямаме отношение към организацията на тази визита“, заявиха от дипломатическата мисия.

Министерство на външните работи обяви, че знае за тази среща, но тя не е официална. В дипломатическото ведомство не са постъпвали искания за официални срещи.

От Центъра за близкоизточни изследвания обясниха, че никой от хората, с които представителите на „Хамас“ се срещат, не иска това да бъде известно.

От своя страна от „Атака“ и БСП отрекоха да имат планирани срещи с палестинците.

По-рано АФП цитира членовете на „Хамас“, които твърдят, че ще имат срещи с политици от управляващата и опозиционните партии в България.

Ал Масри е роден през 1976 г. и има седем синове. Той е доктор по ислямска юриспруденция от университета в Кайро. В миналото е бил говорител на движението „Хамас“, а в момента е член на различни научни и благотворителни организации, както и депутат от партията „Промяна и реформа“. По време на посещение в Йемен след военната операция в Газа той заявява:

„Победата на съпротивата в Газа е в основата на плана за пълно освобождение на Палестина“, привежда думите му страницата на партията. Интересна подробност е, че на сайта има специална секция, посветена на „отвлечените от израелската окупация“ депутати.

В миналото Израел е задържал и един от гостите на Центъра за близкоизточни изследвания в София. В биографията на Салах Бардауил му пише, че през 1993 г. е задържан по обвинения в ръководене на „Хамас“, но след седем дни в два различни затвора е пуснат, без да бъде доказано нещо. Днес той е един от говорителите на ислямисткото движение, има две жени и осем деца.

Третият палестински депутат в София е Исмаил ал Ашкар. Той е описван като един от водещите лидери в движението „Хамас“. Сред публичните му изказвания преобладават критики към движението „Фатах“ на Махмуд Абас заради недостатъчна усърдност за съвместна работа. „Това, което получихме от „Фатах“, е една голяма нула“, казва Ашкар в началото на 2012 г.

#Европейски съюз #Бургас #атентат #"Хизбула" #Николай Младенов #"Хамас" #Център за близкоизточни изследвания #Мохд Абуаси #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"