215562 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.83491| EUR 1.95583| GBP 2.30687|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Префасонират Външно по европейски модел

21 декември 2011, сряда / 15:53; Коментари: 0
Send to Kindle
Префасонират Външно по европейски модел
Министрите Трайчо Трайков и Николай Младенов преди началото на редовно заседание на Министерски съвет днес, 21 декември. Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи ще съкрати 9% от служителите си в рамките на новия си Устройствен правилник, приет от правителството в сряда.

С документа „се създава основа за осъществяване на структурна реформа в МВнР в съответствие със заключенията на проведения през 2010 г. стратегически преглед на дипломатическата служба“, заявиха от МВнР.

В съответствие с последните изменения в Закона за дипломатическата служба и по аналогия с генералните дирекции, съществуващи в дипломатическите служби на държавите членки и институциите на ЕС, правилникът предвижда въвеждането на генерални дирекции като структурни звена на МВнР, обясняват от министерството.

„С това се постигат две основни цели – подобряване на вътрешноведомствената координация при осъществяването на външната политика на България и на взаимодействието с дипломатическите служби на държавите - членки на Европейския съюз, при формирането и провеждането на Общата външна политика и политика за сигурност“, гласи съобщението.

Предвидено е създаването на три генерални дирекции – по политическите, по глобалните и по европейските въпроси. Генералният директор по политическите въпроси, по смисъла на чл. 12 от Закона за дипломатическата служба, е политически директор – задължителна за всички външни министерства на страните от ЕС фигура, отговаряща за изработването на националните позиции и външнополитическата координация по линия на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС.

С правилника числеността на персонала на МВнР се определя на 1350 щатни бройки. Това представлява съкращаване с около 9% от общата численост на служителите в досега действащия Устройствен правилник. Като се отчитат и извършените в края на 2009 г. и в началото на 2010 г. съкращения, след приемането на предлагания нов Устройствен правилник числеността на персонала на МВнР ще бъде намалена общо с около 21 на сто в сравнение с числеността му към 1 август 2009 г.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: