Софиянци протестират пред ДКЕВР със сметки за ток в ръка

Софиянци протестират пред ДКЕВР със сметки за ток в ръка
Протестиращите внесоха в ДКЕВР и декларация с искания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици граждани, недоволни от високите сметки за ток, се събраха за пореден път пред сградата на държавния енергиен регулатор в столицата и скандираха „Мафия“, предаде БГНЕС.

Протестът е организиран от партиите ВМРО, „Атака“ и граждански сдружения. 

Софиянци са се въоръжили със сметките си за ток. Те се възмущават, че сумата, която трябва да платят за реално потребена електроенергия, е по-малка от общата сума на всички останали ценообразуващи елементи, фигуриращи във фактурата им.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че исканията на всички събрали се са за прекратяване на договорите с трите електроразпределителни дружества в страната и тяхната национализация.

„Вече има резултат от нашите действия и човекът, който искахме да си тръгне от пет години, вече го няма. Призоваваме неговия заместник обаче да извърши цялостна проверка на дейността на комисията, да установи дали има конфликт на интереси в нея и какви ще са санкциите при евентуални такива“, посочи Джамбазки.

Иван, който е пенсионер, разказа, че последната му сметка за електроенергия е в размер на 100 лева, при положение че досега е плащал не повече от 35 лева на месец.

Друг протестиращ – Петър, посочи, че последната му сметка за ток е 320 лева, а обикновено сметките му за предходни месеци са около 100 лева.

Протестиращите внесоха в ДКЕВР и декларация с искания.

Декларацията, която е и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева има шест искания. Тя е подписана от Национална инициатива „Социална солидарност“.

В нея се настоява да се създаде „Национален обществен съвет от защитници на националните интереси, утвърден от Народното събрание за контрол на ДКЕВР“.

Гражданите са категорично против въведената такса „достъп до разпределителната мрежа“. Те искат да се обяви мораториум върху повишаването на цените на ток, парно и вода, като се има предвид монополното положение на производителите и разпределителите доставчици – аутсорси на тези стоки и услуги.

В момента прокуратурата разследва ДКЕВР за ценообразуването на електроенергията и начина на приватизация.

#ДКЕВР #сметки за ток #протести #Държавната комисия по енергийно и водно регулиране #протест #ВМРО #"Атака"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"