Кабинетът прие стратегия за ромите

Кабинетът прие стратегия за ромите
Публичното събиране между българи и роми в столичния квартал „Христо Ботев“ на гражданската инициатива „Хора срещу расизма, октомври 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството прие Национална стратегия за интегриране на ромите в България (2012-2020) и План за действие към нея, съобщиха от МС.

Документите за интеграция на ромите, които ще бъдат гласувани и в парламента, са „насочени към преодоляване на съществуващите за тях негативни социално-икономически характеристики, което е предпоставка за успешно и устойчиво развитие на цялото българско общество“.

„Стратегическата цел е свързана със създаване на условия за равноправно интегриране на ромите и на българските граждани от други уязвими етнически групи в неравностойно положение в обществения и икономическия живот чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери и подобряване на качеството на живот при спазване на принципите на равнопоставеност и недискриминация“, казаха от правителствената пресслужба, цитирани от БГНЕС.

Националната стратегия интегрира мерките, залегнали в съществуващи в момента документи в секторите образование, здравеопазване и жилищни условия, като предлага комплексен подход при решаване на проблемите с интеграцията на ромите. Освен тези три сфери, като приоритетни в нея са изведени трудовата заетост, върховенството на закона и недискриминацията, културата и медиите.

Планът за действие към стратегията ще се осъществява в два етапа – до 2014 г., когато завършва изпълнението на Националния план за действие по международната инициатива Десетилетие на ромското включване 2005-2015, и до 2020 г., което съвпада със следващия програмен период на Европейския съюз и оперативните програми на България.

Финансовото обезпечаване на мерките в плана за действие ще се осъществява със средства от държавния бюджет и чрез финансовите инструменти на ЕС.

Документите са изготвени с широкото участие на представители на изпълнителната власт, гражданското общество и ромската общност и проектите им бяха представени за публично обсъждане на няколко кръгли маси и в интернет страницата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (http://nccedi.government.bg), изтъкват от правителството.

#роми #Кабинет #Министерски съвет #интеграция #малцинства #Национална стратегия за интегриране на ромите в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници