В цяла България отбелязват Трифон Зарезан

В цяла България отбелязват Трифон Зарезан
На Трифон Зарезан стопаните подрязват лозята за здраве и берекет. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Винари от цяла България ще отбележат празника Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозите. 
Партрон на празника е св. Трифон, мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл.Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Роден е в Малоазийската провинция Фригия, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб и се сготвя кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.  В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват и отрязват по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“.

За големи празненства се готви община Добрич. По време на празника ще се извърши традиционен ритуал по зарязване на лозата и ще бъдат обявени резултатите от конкурса за най-добро домашно вино реколта 2012 г., организиран от Община град Добрич, Къщата на виното и Вила ди Полета.

За празника се готвят и вините в областите  Варна, Русе и Благоевград.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов традиционно ще отбележи празника Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозя в масива на кв. „Аново“, град Сопот.

#Трифон Зарезан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"