„Дейли мейл”: Британското правителство се изложи с прогнозите за наплив на българи

„Дейли мейл”: Британското правителство се изложи с прогнозите за наплив на българи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британските министри дори не са си направили труда да направят прогноза какъв ще е броят на румънците и българите, които ще дойдат във Великобритания, след като падне граничният контрол, пише британският вестник „Дейли мейл“.

Това означава, че 11 месеца преди евентуалния наплив никой в правителството на премиера Дейвид Камерън няма представа какъв натиск ще бъде оказан на обществените услуги и по принцип на социалната система, след като имигрантите получат свободен достъп до пазара на труда на Великобритания на 1 януари.

Министърът на регионалното развитие на Великобритания Ерик Пикълс заяви миналия месец, че правителството е съставило прогноза, но отказва да я публикува, за да не „уплаши“ обществеността.

Сега обаче лъсна невероятният фарс на управляващите в Лондон, като стана ясно, че такъв доклад не съществува, нито пък ще бъде възложено да бъде съставен, пише „Дейли мейл“.

Пикълс направи тази грешка в телевизионно интервю, излъчено на живо, която никога не беше поправена. В резултат на това министрите прекараха последния месец в публично отказване да обнародват изследването, което никога не е било съставяно.

Чиновниците казват, че вместо да се губи време да изчисляват колко точно българи и румънци ще залеят Острова, те работят в посока на притъпяване на т.нар. притегателен фактор. Това роди антибългарската и антирумънска кампания във Великобритания.

В сряда премиерът Камерън посочи, че на новопристигналите ще им бъде отказан достъпът до правна помощ, както и някои социални помощи и здравни услуги.

В същото време обаче ограниченията за достъпа на български и румънски граждани до трудовия пазар във Великобритания ще паднат на 1 януари 2014 година, обяви официалната британска позиция временно управляващата посолството на Великобритания Катрин Барбър на 7 февруари.

Катрин Барбър съобщи също, че скоро се очаква да пристигне подробен отговор от британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън по темата за разрешителните за работа за български студенти. Българският външен министър Николай Младенов изпрати в средата на януари писмо до своя британски колега с конкретни предложения за съкращаване на сроковете за получаване на работни разрешителни за студенти.

#Николай Младенов #Катрин Барбър #Ерик Пикълс #румънци #българи #Дейвид Камерън #Лондон #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »