След протеста във Варна обвиниха младежи в хулиганство, съдът ги оправда веднага

След протеста във Варна обвиниха младежи в хулиганство, съдът ги оправда веднага
Протестите срещу високите сметки за ток във Варна продължават вече няколко дни, като събират многохилядни тълпи от недоволни граждани. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Трима 18-годишни младежи, задържани във Варна по време на гражданския протест срещу високите сметки за ток във вторник, са оправдани по обвиненията в дребно хулиганство.

Учениците Ж. Георгиев и С. Михалев имат съставени актове за констатирани прояви на дребно хулиганство заради употреба на пиратки на публично място по време на мирнто протестно шествие по бул. „Владислав Варненчик".

Районният съд във Варна прие, че макар формално това да представлява нарушение според Указа за борба с дребното хулиганство, по делото липсват данни младежите да са проявили оскърбително отношение към граждани или полицейски служители, затова деянието им е счетено за маловажен случай.

Третият младеж – К. Петков, също на 18 г., също има акт за дребно хулиганство, защото ползвал мегафон след обявения край на протеста, с което е създал предпоставки за смут сред тълпата и пречки за нормалното движение.

Според съда обаче това не е проява на дребно хулиганство и не е нарушение на обществения ред.

Районният съд реши, че деянията на тримата младежи са с по-ниска степен на обществена опасност и не следва да им бъдат налагани административни наказания. Решенията на съда подлежат на обжалване в 24-часов срок.

По-рано от полицията в морската столица съобщиха, че по време на протеста във вторник са задържани петима души, а най-голяма агресия проявявали младежи, които принадлежали към футболни агитки и нямали нищо общо с протестите.

#Варна #съд #протест #дребно хулиганство #пиратка #високи сметки #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »