Полицията във Варна подкрепяла протестите срещу високите сметки за ток

Полицията във Варна подкрепяла протестите срещу високите сметки за ток
Полицията във Варна изрази подкрепа за протестиращите срещу високите сметки за ток и се оплака от критиките за насилие по време на протестите във вторник вечерта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицията във Варна изрази подкрепа за протестиращите срещу високите сметки за ток и се оплака от критиките за насилие по време на протестите във вторник вечерта.

„Варненската полиция и всички нейни служители подкрепят гражданите в протестите им, защото те са основателни и всякакво друго отношение на полицаите към протестиращите е невярно," заяви директорът на ОДМВР в морската столица комисар Тодор Иванов.

Той категорично отрече информациите за прояви на насилие от страна на униформените по време на протеста, след който бяха арестувани петима души.

„Това нито по дух, нито по съдържание не отговоря на истината и на общите цели, които имаме за охрана на обществения ред", подчерта той, цитиран от Радио „Фокус" - Варна.

Според него полицаите са проявили огромно търпение и толерантност при охраната на протестите досега, въпреки че в първите два дни демонстрациите не са били разрешени.

„За вчерашния ден беше издадена заповед на кмета, в която се разрешава провеждането на протестни действия от 17:00 до 20:00 часа, без да е посочено допълнително краен ден. Там е написано всеки ден. В тази заповед обаче има определени маршрути. По време на протестните действия вчера тези разпоредби в заповедта на кмета бяха тотално нарушени," заяви Тодор Иванов и подчерта, че полицията пак не е разпръснала протеста.

Шефът на полицията обаче беше категоричен, че няма да бъде позволена блокада на Аспаруховия мост, както по думите му планирали протестиращите за петък вечерта.

„Това е единствената пътна артерия, която свързва Варна с Южна България и тя ще остане проходима," категоричен е комисар Тодор Иванов.

Той обясни, че разрешението за провеждане на протеста е поискано от патриотична организация и в първоначалния вариант на искането е имало „открити призиви към нарушаване на обществения ред – блокиране на пътни артерии и предприемане на други действия, които са в разрез със закона". Поради тази причина е определен точен маршрут за провеждан на протестното шествие.

„Въпреки всичко смятам, че полицията си свърши добре работата и не допуснахме сериозни нарушения на обществения ред," споредли комисарят.

Той каза, че слуховете за пострадали журналисти при протеста във вторник са неверни и че има леко ранен полицай, който е уцелен от камък в рамото.

След обявяването на края на протеста се е наложила намесата на жандармерията, която с тактическо средство – удари на палките върху щитовете, е разпръснала малка група млади хора, които открито са призовавали към бунт и нямали нищо общо с целите на протеста.

#Варна #протест #високи сметки #ток #Аспарухов мост #МВР #Тодор Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"