ГЕРБ отряза достъпа на наблюдатели при въвеждането на данни от протоколи в ЦИК

ГЕРБ отряза достъпа на наблюдатели при въвеждането на данни от протоколи в ЦИК
Мнозинството от ГЕРБ не допусна присъствието на наблюдатели в целия изборен процес. Искра Фидосова от ГЕРБ посочи, че левицата била съгласна при предварителното обсъждане. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от ГЕРБ не допусна присъствието на наблюдатели в целия изборен процес, като отряза законово достъпа им при повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК.

Това решение предизвика нови спорове при гласуването на Изборния кодекс, което беше преустановено в края на 2012 г. заради липса на консенсус.

Наблюдатели ще се допускат при въвеждането на данните в изчислителните пунктове на районните и общинските комисии, на заседанията на избирателните комисии, при получаването на изборните книжа и материали, при предаване на бюлетините, решиха още депутатите при второто четене на текстове, предаде БТА.

БСП и ДПС поискаха да има наблюдатели и при повторното въвеждане на данните от вота в ЦИК, а подкрепа за предложението изрази и Синята коалиция.

„Трябва да има контрол как се въвеждат данните от вота. Данните се въвеждат два пъти – в РИК и в ЦИК. Колкото е важно първото въвеждане, толкова е важно и повторното въвеждане. Трябва да има наблюдатели и при въвеждането на данни в ЦИК“, заяви Мая Манолова от БСП

Предложението обаче бе отхвърлено от мнозинството, а председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова заяви, че при обсъжданията левицата е приела този текст.

Тя обвини Мая Манолова, че спори сама със себе си, а депутатката от опозицията призова за изясняване на „махленските аргументи“ отвън.

Според Манолова, като не позволява на наблюдателите да присъстват при въвеждането на изборните резултати в ЦИК, ГЕРБ показва, че ще фалшифицира изборите.

Депутатите решиха още всички заседания на ЦИК да се предават в реално време в интернет чрез интернет сайта на комисията.

ЦИК ще трябва да обявява предварително на интернет страницата си дневния ред на заседанията. Освен това ще трябва да създаде и да поддържа електронен публичен регистър на жалбите, подадени до нея, както и решенията по тях.

Избирателната комисия ще трябва да води и постоянно актуален списък на лицата с избирателни права по данни от регистъра на населението – Национална база данни „Население“, като се осигурява възможност всеки избирател да може да прави справка в списъка по ЕГН.

ЦИК ще води и регистър на наблюдателите и социологическите агенции, които също ще бъдат публикувани на интернет.

За да приемат повече текстове от Изборния кодекс, депутатите удължиха пленарното си заседание до 18:00 часа.

#Изборен кодекс #Искра Фидосова #ЦИК #наблюдатели #Мая Манолова #избори #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"