Намалете храната, за да имате пъргав ум

Намалете храната, за да имате пъргав ум
A A+ A++ A

Намаляването на калорийния прием запазва по-дълго младостта на мозъка при мишки, установиха италиански учени. Според тях това става чрез механизъм, при който се освобождава молекула, играеща основна роля за доброто функциониране на мозъчните клетки.

Тази молекула, наречена CREB1, активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка, обяснява Джовамбатиста Пани от Института по обща патология към Факултета по медицина на Католическия университет „Сакре Кьор“ в Рим.

„Надяваме се да успеем да активираме CREB1 с нови медикаменти, така че да поддържаме мозъка млад и без да е необходимо намаляването на приема на калории“, каза той в комюнике. Ефектът при мишките се получава, когато животното поема едва 70% от обичайното количество храна. Многобройни изследвания показват, че такова намаляване на храната удължава живота на опитните плъхове, допълват от БГНЕС.

Те не само не стават дебели, не развиват диабет, но и показват по-добри умствени способности за запаметяване. Те са по-малко агресивни, не развиват, стареейки, симптоми на Алцхаймер. Молекулата CREB1 е вече известна с ролята, която играе за регулиране на памет, способност за научаване, контрол на тревожността. Нейните благотворни ефекти обаче намаляват със стареенето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"