Пол Кругман: САЩ са все по-близо до бюджетната пропаст

Пол Кругман: САЩ са все по-близо до бюджетната пропаст
Пол Кругман се обяви срещу съкращаването на бюджетните разходи.
A A+ A++ A

САЩ са все по-близо до бюджетната пропаст: президентът Барак Обама и Конгресът трябва да съкратят разходите до март, но за момента не могат да се договорят кои именно, заяви американският професор по икономика и колумнист Пол Кругман. 

Нобеловият лауреат Пол Кругман наля масло в огъня на яростните дискусии, предлагайки да се отложи съкращаването на бюджетните разходи. Той вече беше обвинен в безотговорност, безумие и стремеж да надуе огромен дългов балон, който рано или късно ще погребе американската икономика, съобщава БГНЕС.

Демократите и републиканците са в задънена улица – те не могат да измислят как да съкратят бюджетния дефицит. Време за вземане на решение почти не е останало: в началото на януари политиците се договориха за увеличаване на данъците и отложиха секвестъра на бюджета до началото на март, припомня Финмаркет. Дотогава те трябва да съгласуват дългосрочния план за съкращаването на разходите.

Миналата седмица демократите предложиха да се отсрочи секвестъра до 30 септември. А също така да се снижат субсидиите за земеделие, да се отменят данъчните отстъпки за петролните и газови компании и да се установи минимален данък от 30% за доходите над 1 милион долара годишно.

Републиканците начело с председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър заявиха, че няма да позволят на администрацията да печели време. Ако президентът не се реши на масирано съкращаване на разходите, тогава ще настъпи автоматичен секвестър.

Той ще започне на 1 март, ако Конгресът не го отмени. Бюджетните разходи за 2013 ще бъдат съкратени с 85,3 милиарда долара. Автоматичното съкращаване на разходите е предвидено от Закона за контрол на бюджета за 2011.

Съкращаването ще засегне такива популярни програми като системата за социално осигуряване за възрастни хора Social Security и програмата за здравеопазване за бедни Medicaid. Освен това ще се съкратят разходите за програмата за борба с бедността. Бюджетът на Пентагона ще бъда свит със 7,3%.

С 5% ще бъдат съкратени всички задължителни разходи на правителството. Ще пострадат всички програми, администрацията няма да може да определи своите приоритети. Ще се съкратят разходите за образование, под заплаха от съкращение ще бъдат 10 хиляди учители, с 40 милиона долара ще бъдат понижени гаранциите за кредитите за малък бизнес, рязко ще се свият разходите за изследвания, 373 хиляди души с психични заболявания ще останат без лечение - пълният списък е публикуван на сайта на Белия дом.

Пол Кругман е убеден, че в момента не е време да се съкращават разходите. Това ще бъде безотговорно и разрушително за икономиката, въпреки че държавният дълг трябва да бъде поставен под контрол в дългосрочна перспектива.

Икономистът е особено възмутен от изявлението на Бейнър, че демократите не са успели да разрешат бюджетните проблеми вече 22 години - цялото това време Бейнър е бил в Конгреса. „Сега е време да се действа“, убеден е Бейнър. Кругман не е съгласен с републиканците.

Нивото на държавен дълг спрямо БВП беше ниско при Бил Клинтън (1993–2001). Дефицитът и държавният дълг започнаха да растат при Джордж Буш (2001–2009) заради въвеждането на данъчните облекчения и постоянните войни. Демократите не са виновни за това.

Съкращаването на държавните разходи ще принуди икономиката да се забави или даже да се свие, а безработицата – да расте. С това не трябва даже да се спори. Това беше потвърдено от многобройни изследвания и от опита на страните от европейската периферия или Великобритания. А и самите републиканци го признават, но само по отношение на разходите за отбрана – тяхното съкращаване според сенатора и бивш кандидат за президент Джон Макейн трябва да унищожи милион работни места.

#демократи #републиканци #дефицит #Джон Бейнър #съкращаване на разходите #бюджет #Бил Клинтън #Барак Обама #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"