Атентаторът от Бургас и единият от съучастниците му са били роднини

Атентаторът от Бургас и единият от съучастниците му са били роднини
Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Канадецът, заподозрян за организацията на атентата в Бургас, има роднинска връзка с извършителя, който загина по време на нападението на летището в морския град, съобщава канадската медия „Нешънъл пост“, позовавайки се на собствени източници.

ДНК тест е потвърдил, че между участниците в атаката, която уби шестима на аерогарата в Сарафово, има семейна връзка, но все още не е установено, че човекът, носил бомбата, също е канадски гражданин, предаде Би Ти Ви. 

Каква точно е връзката обаче не е ясно. „Нешънъл пост“  посочва, че замесеният канадец е имал поне един брат, но за момента той не е свързан с атентата.

Изданието цитира мнение на американски топексперт по темата „Хизбула“, според когото е често срещано в организирани от ливанската групировка нападения да се откриват роднински връзки между участниците в тях.

„Нешънъл пост“ припомня, че идентифицираният от българските власти канадец, за когото е било съобщено миналата седмица, не е бил публично назован по име. Той е емигрирал от Ливан и е живеел във Ванкувър до 12-годишна възраст, след което се върнал в родината си. Така получил и двойно гражданство – ливанско и канадско.

Медията съобщава още, че на 28 юни миналата година той е използвал канадския си паспорт, за да влезе в България и да подготви атаката. В страната обаче започнал да се представя с фалшива американска шофьорска книжка, която го идентифицирала като Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, Мичиган. На снимката на документа вероятно е бил с перука.

Неговият роднина използвал също мичиганско свидетелство за управление на автомобил с името Жак Филип Мартин. Докато „Мартин“ се смята за атентатора самоубиец, Европол твърди, че бомбата е била детонирана от разстояние, убивайки терориста, докато се качвал в автобуса. Петима израелски туристи и българският шофьор са жертвите, припомня изданието.

Двамата му предполагаеми съучастници – канадецът и австралиец, използвал псевдонима Браян Джеймисън, по-късно пристигнали в Румъния по земя, преди да се върнат в Ливан. Предполага се, че австралиецът е направил бомбата и е получил за това пари от „Хизбула“, съобщава на сайта си „Нешънъл пост“.

Две седмици след атентата полицията е намерила фалшивата книжка на замесения канадец в северната част на България, недалеч от границата с Румъния. ДНК проба от нея показала роднинска връзка с „Мартин“, твърди още канадската медия.

#България #Канада #Австралия #Бургас #Летище Сарафово #"Хизбула"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай