Станишев: Липсата на контрол е по-страшна от държавния монопол

Станишев: Липсата на контрол е по-страшна от държавния монопол
Сергей Станишев обвини за липсата на контрол настоящето правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-лош от държавния е частният монопол, който не се контролира, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Отговорност за това без съмнение политически носи действащото правителство, в рамките на управлението на ГЕРБ този процес продължи и се задълбочи“, подчерта Станишев по повод гражданските протести против високите сметки за ток, предаде  БГНЕС.

Според него в този си вид Държавната комисия по енергийно и водно регулиране  показа, че не може да осъществява контрол.

Лидерът на БСП припомни и за предложението на своята партия председателят на комисията да се избира от парламента, за да има ефективен парламентарен контрол.

„Това са първи стъпки, които трябва да бъдат направени, защото проблемът е дълбок и през това управление излезе извън контрол“, коментира Станишев.

Лидерът на червените коментира, че БСП ще внесе предложение за специална анкетна комисия, която да се задълбочи в това как държавата трябва да изпълнява контрола на ценообразуването и как се изпълняват приватизационните договори.

По думите на Станишев през 2011 г., когато са продадени последните държавни дялове в „ЕВН - България“, това е станало на цена 1632 лв. за акция, а когато се извършва основната приватизация, цената е 4600 лв.

„Само тази сделка е ощетила държавата поне със 180 млн. лв. тогава, въпреки нашата позиция обществото остана доста пасивно, медиите включително“, заяви лидерът на БСП.

Междувременно протестите в цяла България срещу високите сметки за ток не спират - протестиращите искат премахване на монопола на енергоразпределителните дружества.

#БСП #Сергей Станишев #сметки за ток #протести #Държавната комисия по енергийно и водно регулиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"