ОЛАФ разследва земеделския министър Мирослав Найденов за злоупотреба с европари

ОЛАФ разследва земеделския министър Мирослав Найденов за злоупотреба с европари
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва земеделския министър Мирослав Найденов за злоупотреба с пари от европейските фондове по сигнал от 28 август. Колаж: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва земеделския министър Мирослав Найденов за злоупотреба с пари от европейските фондове, пише вестник „Сега“ във вторник.

Сигналът срещу Найденов е получен в Брюксел на 28 август, посочва източник на изданието в Брюксел.

Става дума за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони в социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“ и други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година.

Поръчките бяха обявени през 2011 г. и бяха спечелени от фирми на бивши служителки в отдел „Връзки с обществеността“ в МЗХ.

Междувременно Агенцията за обществени поръчки публикува на сайта си публична покана за нова обществена поръчка за 50 000 лв. за поддържане на същите страници в социалните мрежи.

Скандалът избухна през лятото, когато разследване на вестник „Сега“ разкри, че предишният договор за обществената поръчка е сключен без обявяване на открита процедура, а с изпращане на покани до три новоосновани фирми – „Дилкон“, „Мойри ко“ и „Кей Ем ком“.

И трите фирми се оказаха регистрирани на една и съща дата, с еднакво съдържание на учредителния им договор. Офертите на поканените избраници също се оказаха близки - 49 000 лв. за „Мойри ко“, 48 500 лв. - „Дилкон“, и 47 500 лв. на спечелилата „Кей Ем Ком“.

Впоследствие се оказа и че за краткото си съществуване „Кей Ем Ком“ на 25-годишните Кристина Спасова и Лора Димитрова е успяла да се сдобие и с два скъпи апартамента в София (за над 500 000 лв.), както и с дружествен дял в предприятие за биообработка на храни (за 390 000 лв.).

Нареждането за разследване на Мирослав Найденов е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер, който посети България на 27-28 септември, пише вестник „Сега“.

При визитата си, на която той се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева, Джовани Кеслер вече е бил добре запознат със сигналите.

Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)“ - дирекция към МВР, партньор на ОЛАФ в страната.

През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Вестник „Сега“ цитира коментар на МВР, според който няма информация за започнало разследване срещу земеделския министър. От вътрешното ведомство обаче уточняват, че екип на ОЛАФ в момента е в България и работи с българските си колеги по сигнали, които обаче не се отнасят за земеделски програми.

#ОЛАФ #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Фейсбук #Туитър #МЗХ #ПРСР #вестник „Сега" #„Кей Ем Ком" #Джовани Кеслер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"