Обвинения за кмета и главния архитект на Несебър заради дюните

Обвинения за кмета и главния архитект на Несебър заради дюните
Скандалът със строителството върху дюните в Несебър избухна в края на 2012 г., когато стана ясно, че земите са продадени на безценица от МЗХ на частен инвеститор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата повдигна обвинение срещу главния архитект на община Несебър и кмета на общината Николай Димитров във връзка със застрояването на дюните край Несебър.

Двамата са обвинени за престъпление по служба, свързано със статута и режима на строителството на спорните имоти, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени и без конкурс избухна в края на 2012 г.

Теренът беше придобит от „СЛЕ груп" за 4 млн. лв. В скандала беше замесено и името на вътрешния министър Цветан Цветанов, след като „Биволъ" разкри, че че дългогодишният му приятел и кумец Тодор Бояджиев е съдружник на управителите на фирмата, купила от земеделското министерство защитените дюни.

Собственикът на фирмата „Ти Ви Би" ООД Тодор Иванов Бояджиев е същият, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени.

Друго разследване разкри, че Светлана Боянова е била проверявана за злоупотреби с пари от европейски фондове от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата за заместника на Мирослав Найденов.

Пресслужбата на прокуртурата уточни, че повдигнатите обвинения са за допуснати нарушения при продажбата и разрешението за строителство в защитени зони - пясъчни дюни, намиращи се в землището на крайморския град, в които е допуснато строителство в полза на фирма „СЛЕ груп".

Разследването по делото се осъществява от екип от трима следователи и е проведено приоритетно и в максимално кратък срок заради обществения интерес, допълват от държавното обвинение.

Кметът на община Несебър е обвинен в това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага на фирма „СЛЕ груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. От това са настъпили немаловажни вредни последици, а именно: издадено е било Разрешение за строеж в защитена зона.

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения, като одобрява инвестиционните проекти в защитената територия.

Престъпленията са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

#Несебър #Дюни #Сотир Цацаров #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"