„Операция „Арго“ на Бен Афлек с голямата награда на БАФТА

„Операция „Арго“ на Бен Афлек с голямата награда на БАФТА
Бен Афлек взе две награди БАФТА за филма си „Операция „Арго“ - за най-добър филм и за режисура. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американската драма „Операция „Арго“ на режисьора Бен Афлек получи голямата награда на Британската академия за кино и телевизионно изкуство (БАФТА) в неделя вечерта.

Филмът на Бен Афлек стана фаворит и на няколко от гилдиите на кинодейците в САЩ. Драмата бе издигната за получаване и на главната британска кинонаграда в 7 от 24 конкурсни категории и получи четири награди.

Сред тях е и наградата за най-добра режисура, получена в борба с други четирима именити режисьори, докато американецът е дебютант като режисьор в конкурса за наградите на БАФТА.

Самият филм „Операция „Арго“ е политически трилър, който разказва историята за измъкването от Иран на шестима американски дипломати, притиснати в посолството на САЩ в Иран през 1979 г. в годините на ислямската революция.

Това е третият филм, който Бен Афлек режисира. Освен това той играе и в една от главните роли.

Световната премиера на „Операция „Арго“ беше през октомври 2012 г. Филмът вече спечели и редица други награди, сред които и „Златен глобус“ за най-добър филм и за най-добър режисьор.

„Операция „Арго“ се сочи от киномълвата и за един от основните претенденти за „Оскар“, номиниран там в седем категории, включително за „Най-добър филм“ и „Най-добър сценарий“.

Последният филм за приключенията на Джеймс Бонд „007 Координати: „Скайфол“ бе признат за най-добър британски филм за изминалата година, предаде БГНЕС.

Култовият режисьор Куентин Тарантино пък беше отличен за сценария на последния си филм „Джанго без окови“.

Най-добър актьор според резултатите от гласуването на 6500 членове на БАФТА стана Даниъл Дей-Луис за ролята си на американския президент Линкълн в едноименния филм.

В „Най-добър неанглоезичен филм“ през тази година победи „Любов“. Кинодрамата, която описва разтърсваща семейна история и направена от австриеца Михаил Ханеке, има вече „Златна палма“ от Кан и „Златен глобус“.

Изпълнителката на главната роля в този филм – французойката Еманюел Рива, получи наградата на БАФТА за най-добра женска роля.

В категорията „Изгряваща звезда“, избирана от зрителите, спечели 23-годишната британка Джуно Темпъл, която има вече близо двадесет забележителни роли. През 2012 г. тя се появи на екрана в новата серия от киносагата за Батман „Черният рицар: Възраждане“.

Тържественото връчване на наградите на БАФТА вече седма поредна година става в лондонския Кралски оперен театър. Церемонията се водеше от британския актьор Стивън Фрай.

БАФТА е основана на 16 април 1947 г. под името „Британска киноакадемия“. Първата награда БАФТА е връчена през 1948 г. Наред със „Златен глобус“, БАФТА се смята за една от двете своеобразни „репетиции“ преди присъждането на наградите на Американската киноакадемия „Оскар“.

#Бен Афлек #БАФТА #Джеймс Бонд #„Скайфол" #Куентин Тарантино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"