Добрев обвини „добавката Станишев“ за високите сметки за ток

Добрев обвини „добавката Станишев“ за високите сметки за ток
На извънредна среща с представители на ЕРП-тата в неделя вечерта Добрев договори разсрочено плащане на високите фактури и проверка на електромерите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Енергийният министър Делян Добрев обвини за надутите сметки за ток „добавката Станишев“, както той кръсти добавката за зелена енергия, която участва в ценообразуването.

Пред бТВ той коментира заявката на БСП от Националното събрание на партията в неделя, ако левицата дойде на власт, да национализира ЕРП-тата.

„Станишев и БСП още обявиха, че ако дойдат на власт, ще ги изгонят. Дали ще го направят, или не – не е сигурно, но със сигурност още днес ще получат поздравление от Северна Корея за това, което са направили вчера“, каза министърът, без да отчете, че в много европейски държави електроразпределителните фирми са държавни.

Делян Добрев допълни, че нещастието на хората не трябва да се ползва за „тесни политически цели“, а напротив – всички политически партии трябва да полагат усилия да разрешат проблемите на хората, за да „намалят тяхното нещастие“.

Министърът отбеляза, че добавките за зелена енергия и невъзстановяемите разходи за изкупуване на енергия от ТЕЦ „Марица–изток“ са включени в нови два реда на фактурите за ток от 1 юли 2012 г.

„Това са 13-14% увеличение на цената от миналата година. Част от ВЕИ проектите са тук. Тази добавка за зелена енергия отива директно в производителите на ВЕИ“, подчерта министърът.

По думите му в целия свят потребителите плащат и такси за пренос на електроенергия, освен за реално потребление. „Ако не си ползвал енергия, не плащаш и добавки“, добави Делян Добрев.

„Не казвам, че ни е евтино. Ние имаме изключително голям проблем – почти никъде в света хората не се отопляват на електроенергия. Това е най-скъпият вид отопление, който въобще съществува“, аргументира се Делян Добрев.

#Делян Добрев #ВЕИ #високи сметки #ток #парно #ЕРП #Сергей Станишев #приватизация #национализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"