Държавните институции вече проверяват високите сметки за ток, увери Добрев

Държавните институции вече проверяват високите сметки за ток, увери Добрев
Икономическият министър Делян Добрев попадна под обстрел от снежни топки при опита си за контакт с протестиращите в София в неделя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите на министъра всички сигнали, получени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и енергийния регулатор, ще бъдат препратени на Института по метрология, който ще направи проверки на електромерите.

В ефира на бТВ Делян Добрев отново обясни, че сред причините за по-високите сметки са по-дългият отчетен период, 14% увеличение на тока от 1 юли, разликата в температурите, по-големият брой почивни дни.

„Това, което сме установили до момента, е, че са се натрупали редица събития, които увеличават сметката повече от очакваното за декември“, коментира енергийният министър.

По принцип отчетният период трябва да бъде между 28 и 30 дни, а през декември имаме отчетен период от близо 40 дни, обясни за пореден път Добрев.

„С тази - декемврийската сметка, ние не плащаме декември, а плащаме декември плюс част от януари – плащаме една трета повече, отколкото е трябвало да платим“, посочи министърът.

Според него това се е случвало и в други години, но с един два дни, докато този път броят на дните е много повече – 7-8.

Добрев отбеляза още, че почивните дни са били повече – докато през декември 2012 г. били 8, през декември 2011 г. са били 5.

Относно по-високите сметки той каза, че сравнението между месеците ноември и декември не е подходящо заради разликата в температурата.

#Делян Добрев #министър на икономиката #високи сметки #ток #парно #МИЕТ #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"