ДКЕВР: Сметките са завишени, хората имат основание за протест

ДКЕВР: Сметките са завишени, хората имат основание за протест
До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на „Топлофикация“ и ЕРП-тата, които са назначени от ДКЕВР, увери Андон Роков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Декемврийските сметки за ток и парно са завишени и хората имат основание да протестират, призна временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Андон Роков.

До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на „Топлофикация“ и ЕРП-ата, които са назначени от ДКЕВР, увери Роков в интервю за БНТ.

Той подкрепи тезата на енергийния министър Делян Добрев от неделя, според която причина за високите сметки е увеличеният период за отчитане, който бил около 36, на места до 40 дни, докато нормалната му дължина била 28-30 дни.

Според него следващият отчетен период би трябвало да е по-кратък, а фактурираните суми – значително по-ниски.

„Причината на някои места е и ниското напрежение в мрежата, което води до по-голяма консумация и по-висока сметка“, обясни още Андон Роков.

До високи сметки може да доведе и причината, че средномесечната температура за декември 2012 г. е с 2,2% градуса по-ниска в сравнение с декември 2011 г.. Стана ясно, че тъй като ЕРП са отчитали по-дълъг период от време, следващият период на отчитане би трябвало да е по-къс.

Андон Роков подчерта, че всички граждани имат възможност да защитят правата си, като подадат жалба до ДКЕВР. В много случаи своевременното решаване на жалби е фактор, който би могъл да повлияе и на цената на услугата, смята той.

„Завишените сметки конкретно трябва да бъдат проверени. Възможно е електромерът да не отчита точно, затова трябва да бъде направена такава проверка“, каза още Андон Роков.

Временният шеф на енергийния регулатор съобщи още, че е пуснал писма до всички дружества в системата на енергетиката, като е изискал предварителните годишни финансови отчети. Ще бъде направена съпоставка на финансовото им състояние с предишни периоди.

„Хората са недоволни, защото загубиха доверие в енергоразпределителните дружества, в начина, по който се формира цената на електроенергията и за съжаление, и в ДКЕВР. Трябва да се работи за възстановяване на това доверие“, коментира Андон Роков.

Той констатира, че разяснителната кампания за по-дългия период на отчитане трябвало да бъде проведена, преди да ескалира гражданското напрежение и да се стигне до многохилядните протести в неделя.

Андон Роков подчерта, че европейското законодателство задължава компаниите да осигуряват прозрачност на начина на формиране на цената на ел. енергията, и определи като необяснима „пасивната позиция“ на ЕРП-тата.

Той обеща ДКЕВР да започне процес по опростяване на данните във фактурите, за да може всеки човек да знае какъв е отчитаният период и изразходваната енергия.

#ДКЕВР #Андон Роков #високи сметки #ток #парно #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"