В 15 града в България искат да „запалят“ монополите

В 15 града в България искат да „запалят“ монополите
В София недоволните граждани се събраха пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в 11:00 часа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протести срещу високите сметки за ток и парно под надслов „Да запалим монополите" се провеждат в 15 български града в неделя.

Навсякъде хората настояват за национализация на електроразпределителните дружества за премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция, предаде БНР.

Протестиращите настояват още да бъдат разсекретени всички сделки на правителствата в енергийния сектор и да бъде потърсена отговорност от подписалите ги. Друго искане на недоволните е произведената в АЕЦ „Козлодуй" електроенергия са бъде разпределяна само за вътрешния пазар и да се премахне задължението на НЕК да изкупува енергия.

Исканията, свързани с „Топлофикация" в столицата, са за индивидуални договори с топлофикационните дружества, с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите, както и отчитане на уредите в мегаватчаса и ежемесечно отчитане на уредите.

В София недоволните граждани се събраха пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в 11:00 часа. Те призоваха ресорния министър Делян Добрев да се срещне с тях, но го посрещнаха с атака от снежни топки и диалог в крайна сметка не се състоя.

Повече от 3000 души протестираха за пореден път пред клиентския офис на ЧЕЗ в Благоевград. Митингът там ще зъвърши с подписка да бъде проведен национален референдум за преразглеждане на договора с монополиста в електроразпределението за Западна България.

Протестното шествие срещу EVN в Пловдив събра повече от 2000 души, които запалиха сметките си демонстративно и замеряха сградата на дружеството с жълти стотинки.

Във варна стотиците протестиращи първо блокираха кръстовището пред Общината, а после и Аспаруховия мост. С изгаряне на сметките си те също поискаха държавата да си върне собствеността върху дружествата.

В Бургас стотина недоволни от високите сметки за ток през януари се събраха пред сградата на EVN и подписаха декларация с исканията си, която ще бъде изпратена в МИЕТ.

200 души протестираха на централния площад „Велбъжд" в Кюстендил, където пък през последните дни са събрани над 800 подписа срещу монопола на ЧЕЗ в града.

Около 500 души участваха в протестно шествие в Дупница от офиса на ЧЕЗ в града до централния прощад „Свобода". Протестиращите посочиха, че е безумие да се товарят сметките с повече от 100 процента за обслужващи дейности - достъп, пренос, недоказан консумиран процент „зелена енергия".

Едва петдесетина протестиращи се събраха в Русе пред сградата на „Енерго про" бяха издигнати два плаката срещу монополиста, с които хората изразяват несъгласието си с политиката на енергоразпределителното дружество.

#високи сметки #протест #София #Пловдив #Благоевград #ток #парно #НЕК #АЕЦ „Козлодуй" #ЧЕЗ #EVN #„Енерго ПРО" #ЕРП #Варна #Бургас #Кюстендил #Дупница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"