Забавеното отчитане на електромерите надуло декемврийските сметки

Забавеното отчитане на електромерите надуло декемврийските сметки
Енергийният министър Делян Добрев обясни, че вместо сметките да се отчитат на 28 дни, в някои случаи фактурираните суми са за 38 или дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Забавеното отчитане на показателите на електромерите през декември е една от причините за по-високите сметки, твърди министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По думите му, вместо сметките да се отчитат на 28 дни, в някои случаи фактурираните суми са за 38 или дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни ресорният министър, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Минути след като бе замеран със снежни топки от протестиращите граждани пред сградата на министерството, той подчерта, че е поканил някои от организаторите на протеста, където да изложат своите искания, но те са отказали.

„Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва," коментира Делян Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Той увери, че повереното му министерство прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни.

Министърът призова да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия, тъй като сметките за топлоенергия в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, а сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите.

#Делян Добрев #министър на икономиката #електромер #високи сметки #ток #парно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"