300 антични монети конфискува ГДБОП от незаконна сбирка на нумизмати

300 антични монети конфискува ГДБОП от незаконна сбирка на нумизмати
На мястото на сбирката, в която участвали 8 мъже, са открити още около 294 антични монети - златни, сребърни и медно-бронзови.
A A+ A++ A

Около триста антични монети иззеха антимафиоти от нерегламентирана сбирка на антиквари и нумизмати в центъра на столицата.

Срещата, в която участвали осмина мъже, била атакувана след сигнал за незаконни сделки и трафик на движими културни и археологически ценности, съобщиха от МВР.

При операцията е задържан криминално проявеният Е. В. с прякор Заека, който има и висящо дело. На него е повдигнато обвинение и му е наложена мярка „парична гаранция".

У него спецполицаите открили 6 антични монети и 1 фибула. При последвалото претърсване в дома и автомобила на задържания антимафиотите иззели настолен компютър и две памет – карти.

Останалите участници в срещата са софиянците Т.Р. (47 г.), С.В. (67 г.), Д. Д. (53 г.), Г. Г. (62 г.), криминално проявен за престъпления, свързани с културно-историческите ценности и вещно укривателство, Л.К. (62 г.) - регистриран в полицията за вещно укривателство, и Е. Б. (51 г.) с прякор Джуката, криминално проявен с висящо дело за участие в организирана престъпна група с цел трафик на културно-исторически ценности, както и 60-годишния Й. Д. от Ихтиман.

На място са открити още около 294 антични монети - златни, сребърни и медно-бронзови и 29 различни предмета. Предстоят експертизи.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Софийската градска прокуратура.

#монети #нумизмати #ГДБОП #антики

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »