Хранене при хемороиди

Хранене при хемороиди
A A+ A++ A

Хемороидите са много често срещани при жителите на индустриалните държави. Изчислено е, че докато навършат 50 години, повече от половината от американците заболяват от хемороиди. Въпреки това малък брой хора търсят медицинска помощ или се обръщат към лекар в много напреднал стадий на заболяването.

Наред с лечението им, един от най-важните фактори за облекчаване на хемороидите е промяна в начина на хранене. Научете от нас как да се храните така, че хемороидите да ви създават възможно най-малко дискомфорт.

Грижата за хемороидите е подобна на тази за лениви черва. Улесняването на чревния пасаж значително подобрява състоянието. Най-важното за целта е да приемате достатъчно количество течности. Непременно изпивайте минимум 1,5–2 литра вода на ден. Добрата хидратация е съществена част от грижата за хемороидите.

Намалете обработката на храната. Колкото по-сурова, толкова по-добре. Това се касае, естествено, само за растителните продукти – плодове и зеленчуци. Термичната обработка унищожава фибрите и баластните вещества. Похапвайте често сурови зеленчуци. Ще се изненадате колко вкусни са някои от тях, за които дори не сте подозирали – похапнете зеле, броколи, цвекло, ряпа, моркови, тиква.

Ако не успявате да увеличите обема на фибрите в ежедневното си меню, добре е да помислите за подходяща хранителна добавка, набавяща ви нужното количество.

Спомагателна роля има и увеличаването на пробиотиците в менюто ви. Колкото повече добри бактерии имате в чревната си флора, толкова по-лесно ще бъде храносмилането ви. Похапвайте повече кисело мляко или приемайте хранителна добавка с пробиотици.

Намалете „сухите“ храни – избягвайте да се храните „на крак“ със сандвич, бисквити, сухари, пица на парче или баничка. Тези храни допълнително затрудняват ходенето до тоалетна, което и бездруго не е безпроблемно при налични хемороиди.

Намалете „белите“ продукти. Изхвърлете белия ориз от менюто си и го заместете с кафяв. Редуцирайте до минимум количество на продуктите, съдържащи бяло брашно и бяла захар.

Не на последно място: не преяждайте. Хранете се рядко и често.

8 лесни начина да облекчите хемороидите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници