Ивайло Калфин: ЕС прие бюджет, с който не може да работи

Ивайло Калфин: ЕС прие бюджет, с който не може да работи
Ивайло Калфин смята, че направеният компромис е изключително лош. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз няма как да работи с бюджета  за периода от 2014 до 2020 г., който прие в петък, заяви евродепутатът Ивайло Калфин.

"Компромисът, който е направен, е изключително лош. ЕС за следващите 7 г. няма как да работи с подобен бюджет", заяви Калфин пред БНР.

Той уточни, че това, което приеха много от страните-членки предстои да бъде внесено в Европарламента, като той има възможност да каже да или не. Но ЕП няма възможност да води съществени преговори по самото решение.

"ЕС по принцип трябва да преразгледа тоталните си цели. Това е най-големият проблем на ЕП, че този бюджет не отговаря на целите, които си е поставил ЕС, особено в частта, където европейската икономика трябва да стане по конкурентоспособна – в средствата за младежката заетост и т.н. Друга голяма жертва е външната дейност на ЕС. Всичките страни-членки имаме ангажименти към различни процеси в света. Намаляването на евросредствата, означава намаляване на националните средства за такива разходи. По този начин ние връщаме отново тежестта върху националните бюджети", подчерта евродепутатът.

Той заяви и че ще има много силен натиск върху ЕП да приеме това решение.

Според евродепутата, не става въпрос за някакъв безсмислен спор, а с това решение ЕС не може да изпълни това, което е поел като ангажимент и се създават условия за дефицит в евробюджета.

В петък европейските лидери най-после постигнаха споразумение по въпроса за бюджета на ЕС в периода от 2014 до 2020 г. след 25 часа преговори.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС спрямо периода 2007-2013 г. на 960 млрд. евро за 2014-2020 г., България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на Общността.

 

#Ивайло Калфин #Европарламента #ЕП #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори