В Тунис ще правят кабинет от технократи въпреки размириците

В Тунис ще правят кабинет от технократи въпреки размириците
В петък десетки хиляди граждани посетиха погребението на убития опозиционен лидер Шукри Белаид, докато разгневени симпатизанти на опозицията скандираха лозунги против правителството в центъра на града. ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тунизийският премиер Хамади Джебали обяви, че няма да промени решението си да сформира нов кабинет, съставен от технократи, въпреки съпротивата на част от членовете на управляващата ислямистка партия, съобщи местна медия.

"Ще се придържам към решението си да сформирам правителство от технократи. За целта няма да се нуждая от подкрепата на учредителното събрание", настоя министър-председателят, цитиран от агенция ТАП, предадоха АФП и БГНЕС.

По-рано в петък десетки хиляди граждани посетиха погребението на убития опозиционен лидер Шукри Белаид, докато разгневени симпатизанти на опозицията скандираха лозунги против правителството в центъра на града.

Море от хора "заля" гробищния парк "Ел Джелаз", джамията и околните й райони в южната част на столицата Тунис.

Погребалното шествие обаче се превърна в протест срещу правителството и управляващата ислямистка партия Енахда, по време на който тълпата се сблъска с органите на реда. В отговор властите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат разгневените граждани.

"Хората искат режимът да падне", скандираше мнозинството пред входа на гробището. Междувременно сблъсъци възникнаха и в центъра на града, където полицаи преследваха група младежи, събрали се на протест по улица "Хабиб Бургиба".

#Тунис #Арабска пролет #Хамади Джебали #министър-председател на Тунис #Шукри Белаид #ислямисти #Енахда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници