Заплатите на чиновниците в ЕС може да бъдат замразени за две години

Заплатите на чиновниците в ЕС може да бъдат замразени за две години
Споразумението предвижда и съкращаване с 5% на броя на служителите в управленските подразделения на ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на служителите в структурите на Европейския съюз ще бъдат замразени за две години, съобщават европейски дипломати.

Предварителното споразумение за това е било постигнато по време на срещата на европейските лидери в Брюксел в петък, предаде ИТАР-ТАСС.

Споразумението предвижда и съкращаване с 5% на броя на служителите в управленските подразделения на ЕС.

„Преговорите продължават без прекъсване. Процесът е много сложен, тъй като за приемането на бюджетната програма е нужен консенсус“, е заявил европейски дипломат.

В момента в структурите за управление на ЕС има около 42 000 души. Великобритания е сред страните, които настояват за най-сериозно съкращаване на административните разходи на европейския блок.

На 5 февруари служители на Съвета на Европейския съюз обявиха еднодневна предупредителна стачка заради опасенията, че с бюджета на ЕС за 2014-2020 г. заплатите им ще бъдат намалени.

Според Ренцо Карпенито, представител на един от трите синдиката на еврочиновниците, който работи за институциите на ЕС от 40 години, високите заплати са защита срещу корупцията. По негово мнение за заплата от 2000 евро няма да се намерят желаещи с 20-годишен стаж, които да заработят за институциите. Карпенито уточнява, че средната чиновническа заплата на служителите като него е 5000 евро.

По думите на синдикалиста бюджетът за заплати на служителите на институциите на ЕС е едва три процента от общия бюджет на съюза.

#Европейски съюз #европейски институции #чиновници #заплати #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"