Лидерите на ЕС обсъждаха бюджета 15 часа; резултат няма

Лидерите на ЕС обсъждаха бюджета 15 часа; резултат няма
Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи всичко възможно, за да бъде постигнат консенсус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на ЕС продължават преговорите по бюджета на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., но все още не се очертава споразумение. Дебатите продължават повече от 14 часа, съобщи  президентът на Литва Далия Грибаускайте. 

"Ситуацията все още изглежда особено трудна. За пръв път има вероятност за реално съкращаване на бюджета, заяви Далия Грибаускайте, цитирана от ДПА. 

Великобритания, Германия и други страни от Северна Европа искат понижение в бюджета на ЕС заради строгите икономии, които се налагат в националните финанси. На искането се противопоставят Страните от Южна и Източна Европа, които се опасяват, че бедните им региони ще загубят жизненоважната финансова подкрепа от ЕС и посочват, че бюджетните съкращения ще се отразят отрицателно на икономическия растеж, предаде Би Ти Ви.

Стана ясно още, че президентът на ЕС Херман ван Ромпой, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се срещнали през последните часове с редица лидери на други страни от съюза в опит да намерят компромис.

Целта на България е да се опита да издейства максимално възможното увеличение на средствата за периода 2014-2020 г.

Заедно с премиера Бойко Борисов за Брюксел заминаха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и министърът на външните работи Николай Младенов.

#Европейски съюз #ЕС #Бойко Борисов #Томислав Дончев #Николай Младенов #Литва #Далия Грибаускайте #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"