Атентатът в Бургас е в дневния ред на Европейския съвет

Атентатът в Бургас е в дневния ред на Европейския съвет
Eдва след като бъде разгледана информацията за атентата, ЕС ще прецени какви действия ще бъдат предприети срещу "Хизбула", каза Катрин Аштън. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съвет ще разгледа информацията за атентата в Бургас на срещата си в четвъртък, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Аштън обяви това в отговор на въпрос, зададен на пресконференция по повод предложението за директива на Брюксел в областта на кибернетичната сигурност, предаде БТА.

По думите й информацията, представена от българските власти за атентата на 18 юли, ще бъде внимателно оценена.

Аштън добави, че едва след това държавите от ЕС ще преценят какво да предприемат по повод обвинението на София, че терористичният акт е свързан с военното крило на ливанската проиранска групировка „Хизбула“.

Осъждаме решително всеки акт на терор, независимо къде се случва, допълни Аштън.

На заседанието на Европейския съвет България ще бъде представлявана от премиера Бойко Борисов. В българската делегация е и министърът на външните работи Николай Младенов.

Очаква се в белгийската столица министър Младенов да разговаря с европейски представители за резултатите от атентата в Бургас и за по-нататъшните действия на ЕС по случая.

На редовната си среща в Брюксел на 18 февруари министрите на външните работи на държавите членки вероятно ще обсъдят въпроса за включването на „Хизбула“ в европейския списък на терористичните организации.

Според неназования дипломат в момента ЕС разглежда няколко възможни ответни мерки срещу „Хизбула“, като включването в терористичния списък е само една от тях.

На 5 февруари Аштън излезе със сдържано изявление по повод изнесената информация от вицепремиера Цветан Цветанов за атентата в Бургас. Тя поздрави българските власти и настоя да бъдат обмислени резултатите от разследването.

Срещата на върха на ЕС, на която трябва да бъде договорен бюджетът за 2014-2020 г., беше отложена за 16,30 ч. по Гринуич, за да има повече време за обсъждане на компромисно споразумение, съобщи официален представител на съюза.

#България #ЕС #Бойко Борисов #Бургас #"Хизбула" #Европейския съвет #Катрин Аштън #Брюксел #Николай Младенов #министър-председател на България #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"