Извадиха ВМЗ от забранителния списък за приватизация

Извадиха ВМЗ от забранителния списък за приватизация
ВМЗ – Сопот, отпадна от забранителния списък за приватизация с решение на Народното събрание, подкрепено от едва 66-ма народни представители. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ВМЗ – Сопот, отпадна от забранителния списък за приватизация с решение на Народното събрание, подкрепено от едва 66-ма народни представители.

„Против“ това решение бяха само 17 депутати, а 8 гласуваха „въздържал се“, предаде БГНЕС.

Освен това със 72 гласа „за“ депутатите отмениха и решението на Народното събрание от 2011 г., с което беше одобрена стратегията за приватизация на ВМЗ - Сопот.

Парламентарната комисия по икономическа политика предложи на 5 февруари отмяна на стратегията за приватизация на ВМЗ - Сопот.

Депутатите от комисията приеха и предложените от ГЕРБ промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които оръжейният завод се изважда от списъка на търговски дружества с повече от 50% държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България.

Отпадането от списъка трябва да даде възможност на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол незабавно да стартира на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона.

През юли 2012 г. Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол обяви продажбата на 100% от капитала на ВМЗ чрез публичен конкурс.

Само един от тримата кандидати, подали оферти, отговаряше на условията на приватизационната стратегия и отпаднаха от по-нататъшно участие.

До заключителния етап на процедурата бе допуснат третият участник „ЕМКО“ ЕООД, който трябваше да представи обвързваща оферта и да внесе депозит в размер на 3 млн. евро или равностойността му в лева.

До изтичане на крайния срок, 15:00 часа на 14 януари 2013 г., в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол от страна на кандидат-купувача беше внесена оферта, но не и определеният депозит. Така процедурата по приватизация на ВМЗ – Сопот, беше прекратена.

#ВМЗ - Сопот #Агенция за приватизация #„Емко" ЕООД #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »