Плевнелиев защити Цветанов

Плевнелиев защити Цветанов
Това, което се случи на консултативния съвет беше изцяло в рамките на Конституцията и законите на държавата, а вътрешният министър имаше разрешение от главния прокурор, коментира Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев защити изказването на вицепремиера Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 5 февруари.

„Това, което се случи на консултативния съвет, беше изцяло в рамките на Конституцията и законите на държавата. Нещо повече, министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор, за да може да посочи съответните факти и доказателства пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност. Твърдя и заставам категорично зад тезата, че това беше една много достойна и честна позиция“, подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Според Росен Плевнелиев е било необходимо да се докаже, че има голям напредък в разследването на атентата в Бургас на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и български автобусен шофьор.

Държавният глава потвърди, че фактите от разследването, което все още не е приключило, са секретни, но бе категоричен, че „сме ги видели съобразно правилата и Конституцията на държавата".

„Свършен е огромен обем работа. България е водеща в това разследване. Бих казал, че огромният обем работа е свършен от българските служби и компетентни органи. Това е всяка камера по Черноморието, всеки километър по пътищата на Северна България“, подчерта Росен Плевнелиев и допълни, че разследването е глобално и в него участват институции и специални служби на САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция, Австралия, Канада, Европол, Интерпол.

Той призова за преустановяване на „политизирането и партизирането по този казус“, защото става дума за националната сигурност.

„Оттук нататък очаквам от политическите партии и всички останали да подкрепят компетентните органи, за да си свършат работата докрай, а не да се партизираме и разделяме. Националната сигурност не трябва да ни разделя, а да ни мобилизира“, подчерта още президентът.

„Категорично заявявам, че като президент подкрепям усилията на изпълнителната власт и на компетентните органи да стигнат докрай“, подчерта Росен Плевнелиев.

Той увери, че няма никакъв натиск „от когото и да било“, и изтъкна, че управляващите щели да станат обект на също толкова силни критики и ако не били обявили междинни резултати от разследването.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #атентат #Бургас #КСНС #„Хизбула“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"