Младенов: Ключовите инвестиции вече в Близкия Изток

Младенов: Ключовите инвестиции вече в Близкия Изток
Според Младенов българският бизнес и външното министерство трябва да си партнират, за да успее да се наложи страната на чуждите пазари. Снимка: МВнР
A A+ A++ A

Ключови инвестиционни дестинации за България в бъдеще ще бъдат Катар, Ирак, Либия и Тунис.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по време на среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

По думите му българският бизнес има възможности за растеж в страните от Залива и Централна Азия, като алтернатива на традиционните пазари на страните-членки на Европейския съюз.

Младенов акцентира върху възможностите за реализиране на конкретни инвестиционни проекти в сферата на туризма, производството на храни, земеделието, строителството, транспорта и логистиката, фармацевтичната индустрия, износа на електроенергия, химическата индустрия.

„Това са пазари, които са голямо предизвикателство, но и голяма възможност за разширяване на българския бизнес и ние сме готови да подкрепим усилията на компаниите за навлизане на тези пазари", подчерта министърът.

По време на срещата бяха обсъдени различни форми на сътрудничество между бизнеса и администрацията, реални казуси и стъпки за тяхното разрешаване.

Всички участници се обединиха около тезата, че работата и подкрепата на българските дипломатически представителства в чужбина е ключова за развитието на бизнеса.

Николай Младенов посочи, че МВнР работи активно за постигане на по-голяма гъвкавост на визовата политика на България, както и за увеличаване на броя на страните, в които визовите услуги се извършват чрез изнесено визово обслужване.

Досега такива центрове работят в Русия, Катар, Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Оман и Бахрейн.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Министерство на външните работи #МВнР #бизнес #инвестиции #Катар #Ирак #Либия #Тунис #България #Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България #КРИБ #Залива #Централна Азия #Европейския съюз #Русия #Катар #Саудитска Арабия #Обединени Арабски Емирства #Оман #Бахрейн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"