И отбраната с нов колективен трудов договор

И отбраната с нов колективен трудов договор
Новият КТД за отбраната ще влезе в сила от 1 януари 2012 г. и ще важи за срок от две години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на синдикатите вече ще участват в процеса на изготвяне на класовете на длъжностите за цивилни служители в Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Това се регламентира от новия Колективен трудов договор (КТД) в Министерството на отбраната за периода 2012 – 2013 г., съобщиха от ведомството.

КТД беше подписан във вторник от министъра на отбраната Аню Ангелов и председателите на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ и на Националния синдикат „Отбрана“ Георги Братованов и Тодор Воденов.

Договорените нови текстове в документа са свързани още със застраховането на цивилните служители срещу смърт и неработоспособност в резултат на злополука, настъпила при или по повод изпълнение на служебните им задължения и с провеждането на организационно-щатните и структурните промени.

„Това е поредният колективен трудов договор, който създава здрава основа за взаимодействие между синдикатите и министерството, и ние го считаме за постижение в тази особено тежка ситуация на икономическа криза“, отбеляза Аню Ангелов.

Той благодари на синдикатите, които участват в Тристранния съвет за сътрудничество, за разбирането и конструктивния дух, за това, че вникват в проблемите на МО.

„Сега остава най-важното - всички страни, които подписахме този Колективен трудов договор, да се стремим да го спазваме“, подчерта министърът.

С документа се постига по-добра защита на интересите на работещите в сферата на отбраната и сигурността.

В новия КТД са взети предвид измененията и допълненията на разпоредбите в действащото законодателство.

КТД е рамков за МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, ще влезе в сила от 1 януари 2012 г. и ще важи за срок от две години.

Министърът и синдикатите подписаха и споразумение относно представителните и защитните функции на синдикалните организации с оглед интересите на цивилните служители.

В него са договорени клаузи, с които се регламентират взаимоотношенията между МО и синдикатите.

Подписаните документи в областта на социалното партньорство са пример за демократизиране и модернизиране на отношенията в националната ни отбранителна система, подчерта министърът.

#Тодор Воденов #цивилни #синдикати #МО #КТД #колективен трудов договор #Министерство на отбраната #министър на отбраната #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"