Министри от ЕС ще обсъдят въпроса за „Хизбула“ на 18 февруари

Министри от ЕС  ще обсъдят въпроса за „Хизбула“ на 18 февруари
Катрин Аштън поздрави българските власти и настоя да бъдат обмислени резултатите от разследването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На редовната си среща в Брюксел на 18 февруари министрите на външните работи на държавите – членки на Европейския съюз, ще обсъдят въпроса за включването на „Хизбула“ в европейския списък на терористичните организации, съобщи за ИТАР-ТАСС дипломатически източник от Брюксел.

На срещата ще се обсъдят последиците от завършилото разследване на българските власти на терористичния акт в Бургас през юли миналата година, зад който според тях стои военното крило на „Хизбула“.

Според неназования дипломат в момента ЕС разглежда няколко възможни ответни мерки срещу „Хизбула“, като вкарването в терористичния списък е само една от тях.

За подобна възможност загатна по-рано днес и Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Сред останалите варианти пред ЕС тя посочи предприемането на стъпки чрез Европол, Европейското звено за съдебно сътрудничество Евроджъст, юридически действия, политически и дипломатически мерки.

Във вторник Аштън излезе със сдържано изявление по повод изнесената  информация от вицепремиера Цветан Цветанов за атентата в Бургас. Тя поздрави българските власти и настоя да бъдат обмислени резултатите от разследването.

На съвет във вторник България официално обвини ливанската групировка „Хизбула“ за атентата на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

„Имаме данни, че атентатът е финансиран от „Хизбула“. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на „Хизбула“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след края на продължилото над пет часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

До момента Европейският съюз смяташе, че независимо от дейността на „Хизбула“ в Близкия изток, тя не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове на „Хизбула“ и нейни поддръжници действат в Европа, ползвайки се в повечето случаи с неограничена свобода, събирайки пари, които след това се връщат към групировката в Ливан.

Радикалното шиитско движение „Хизбула“ отказва да коментира резултатите от разследването на атентата в Бургас и твърди, че няма връзка с нападението.

#"Хизбула" #ЕС #Европейски съюз #атентат в Бургас #Катрин Аштън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"