АЕЦ „Козлодуй" рекордьор

АЕЦ „Козлодуй" рекордьор
Малко след 14.00 часа днес беше надминато най-доброто постижение от 2008 година, когато за цялата година са произведени 15.765 млрд. киловатчаса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекордно количество електроенергия произведе АЕЦ „Козлодуй" от създаването на 5-и и 6-ти блокове.

Малко след 14.00 часа във вторник беше надминато най-доброто постижение от 2008 година, когато за цялата година са произведени 15.765 млрд. киловатчаса, съобщиха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

На рекорда присъстваха министърът на икономиката Трайчо Трайков, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, както и изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК) – Михаил Андонов, на „Електроенергиен системен оператор" – Иван Йотов и на „Мини Марица изток" – Евгени Стойков.

„АЕЦ „Козлодуй" постига не само най-високите производствени резултати в сравнение с всички централи с подобни реактори, но има и сред най-ниските нива на аварийност", заяви Трайчо Трайков.

По думите му централата в Козлодуй има най-добрите показатели за ефективна работата и ниво на безопасност.

„От всички приоритети в ядрената енергетика за нас безопасността е на първо място и когато тя е спазена, тогава се концентрираме върху икономическите резултати", категоричен беше министърът.

До края на годината се очаква да бъдат произведени над 500 киловатчаса електроенергия, което е близо 1 млрд. киловатчаса повече от произведеното през 2010 г., уточняват от министерството.

Според Трайков по цените от последно проведения търг за вътрешния пазар това означава 73 млн. лева допълнително.

Той онагледи количеството и със следния пример – с произведените над 16 млрд. kWh електроенергия, с енергоефективни крушки може да се освети цялата сухоземна територия на планетата, която е населена с хора, за няколко минути.

„За мен всички тези резултати означават, че тук се работи компетентно – и ръководството, и екипът на централата се справят отлично със задълженията си. От моя гледна точка те имат капацитета да се справят и със 7-и блок и това е посоката, в която работим", каза още Трайков.

Министърът подчерта, че АЕЦ „Козлодуй" продължава да бъде основен стълб на българската енергетика и неслучайно продължаването на ресурса на 5-и и 6-и блокове е един от най-важните приоритети.

Работи се по увеличаване мощността на двата реактора с нови 100 MW до края на 2013 г., допълни той.

„Това са „най-ниско висящите плодове" – с най-малко средства получаваме най-много електрическа мощност", посочи Трайков.

По думите му това е част от „умните решения" в енергетиката, което означава максимален ефект с минимални средства.

„Навсякъде, където можем да намерим такива възможности, ги използваме", допълни министърът.

#АЕЦ „Козлодуй" #Трайчо Трайков #министър на икономиката #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #рекорд #Сергей Цочев #председател #Агенцията за ядрено регулиране #Националната електрическа компания #НЕК #изпълнителен директор #Михаил Андонов #Иван Йотов #Мини Марица изток #Евгени Стойков #Козлодуй #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"