„Ейжа Таймс“: България принесе в жертва независимостта си

„Ейжа Таймс“: България принесе в жертва независимостта си
Съществуват поне десет основателни причини за съмнения относно официалната история, че автобус с израелски туристи е бил мишената на терористичния атентат, пише журналистът Кавех Афрасиаби в „Ейжа Таймс“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Кавех Афрасиаби, „Ейжа Таймс“„Хизбула“; Превод: БГНЕС

Българското правителство направи за посмешище политическата си независимост, като обвини публично ливанската групировка „Хизбула“ за миналогодишния атентат срещу израелски автобус в крайбрежния град Бургас, въпреки че официалното разследване продължава.

София все още не е направила официално съобщение и липсват достоверни доказателства, подкрепящи твърдението. София, която беше подложена от месеци на натиск от Вашингтон и Тел Авив да посочи „Хизбула“ за виновник за атентата, отнел живота на петима израелци и българския шофьор на автобуса, успокои израелския премиер Бенямин Нетаняху, който само половин час след атентата миналия юли публично обвини „Хизбула“ и Иран.

Не е изненадващо, че Нетаняху беше изключително доволен от новината от София и не чака много, за да призове ЕС да постави „Хизбула“ в списъка си с терористични организации - стъпка с голямо значение, която би засегнала сегашните граждански права на мюсюлманите в Европа, особено на тези, които участват в събиране на средства за множеството социални услуги на „Хизбула“ в Ливан.

Американската администрация също съвсем удобно нарече „окончателни“ първоначалните данни от разследването на атентата в Бургас, сочещи, че „военното формирование на „Хизбула“ може да е замесено“ в него, според внимателно подбраните думи на българския вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според българския експерт проф. Владимир Чуков Цветанов е направил „хибридно изказване“, че „подобно на Великобритания“ прави разлика между „Хизбула“ като групировка и нейното военно крило.

„Това е хибридна ситуация, която показва, че има малка вероятност България да определи „Хизбула“ и Иран за виновници“, заяви проф. Чуков пред Novinite.bg и Novinite.com.

Според него изтичането на информация от вътрешното министерство е било планирано само като тест.

По всичко обаче личи, че това е лош и политически мотивиран ход на представител на българското правителство.

Очевидно правителството е избрало политическия подход и по същество огласява версия, което беше заявена от Държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше започнало разследването, заяви вчера лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

„Разследването продължава и не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад този трагичен инцидент. Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България“, допълни той.

Съществуват поне десет основателни причини за съмнения относно официалната история, че автобус с израелски туристи е бил мишената на терористичния атентат.

Резултатите от аутопсията в София показаха, че мъртвият терорист бил „бял и имал светли очи“ и първоначално беше определен за член на „Ал Кайда“ - за голямо съжаление на израелците, които проявиха нулев интерес към заподозрян, различен от член на „Хизбула“.

Съществуват доста доказателства, че взривеният автобус е бил празен и единственият пострадал пътник бил в съседен автобус и получил само леки наранявания.

Изследване на десетки снимки на ранените израелски туристи на „Ейжа Таймс“ показва, че те несъмнено щели да получат доста по-сериозни рани на лицето и на други части на тялото си, ако бяха вътре във взривения автобус.

Отхвръкналата глава на атентатора беше намерена на около 60 метра разстояние от автобуса и първите кадри показаха автобуса, обхванат от пламъци. Това прави невъзможно за мнозинството от 42-мата предполагаеми пътници, особено за възрастните жени, показани на носилки на път за болницата, да избягат с малки или никакви телесни наранявания. Оттук произтичат и следните десет въпроса:

1. Защо аматьорското видео на автобуса, направено секунди след взрива, не показва никой да скача от него?

2. Защо толкова много пътници оцеляха само с леки наранявания на ръцете и краката при експлозия, извършена според българските власти с три килограма тротил пред автобуса?

3. Защо израелска група, известна като „Закар“, се появява веднага на мястото на инцидента и събира телата на загиналите, при положение че това трябваше да бъде направено от българите? Защо тази група беше на летището по това време? И къде бяха представителите на българските сили за сигурност през цялото това време, монополизирано от представителите на „Закар“ в жълти униформи? Впрочем фактът, че българите позволиха на „Закар“ пълен достъп до мястото на престъплението и пренасянето на мъртвите, които впоследствие бяха откарани бързо в Израел, говори много за пародията на полицейско разследване в България.

4. Защо бомбата уби израелците, седящи в задната част на автобуса (според съобщения в израелски медии), и едновременно с това шофьора на автобуса отпред, а остави голямото мнозинство от останалите пътници в автобуса само с леки наранявания?

5. Защо някои очевидци разказаха пред медиите, че са опитали да излязат през предната врата, но установили, че тя е заключена и успели да излязат през дупка отстрани, при положение че както видеата, така и съобщенията показват мигновени пламъци, обгръщащи автобуса веднага след взрива?

6. Защо няма съобщения за наранявания на шофьора на автобуса до взривения, който пострада сериозно при експлозията, особено от страната на шофьора? Възможно ли е убитият шофьор на автобуса да е този от втория автобус?

7. Защо нямаше допълнителни мерки за сигурност, макар че според израелски медии преди кацането на самолета туроператорът на израелските пътници получил обаждане, че те ще бъдат „посрещнати с две бомби“?

8. Защо багажникът на взривения автобус беше празен и нямаше следа от багаж - много снимки показват също вътрешната част на автобуса и отсъствието на отделение за багаж противно на твърдението на един от израелските пътници, който беше широко цитиран?

9. Защо паспортът и шофьорската книжка на предполагаемия терорист останаха непокътнати въпреки бушуващия пожар в автобуса?

10. Защо израелците върнаха скоропостижно всички пътници в Израел рано следващата сутрин, вместо да позволят на българските следователи да ги разпитат?

Агентите на Мосад трябва да се потупат по рамото за добре свършената работа, но техният сценарий може би беше прекалено спретнато изпълнен, имайки предвид факта, че Нетаняху веднага посочи „Хизбула“ и Иран или широкото използване на копие на горящ автобус, който при по-внимателно вглеждане се оказва различен от действително атакувания.

Израелците са майстори в изкуството на политическите манипулации и тяхната последна победа в България просто ни показва защо те са напред в играта и продължават да печелят битката за световното обществено мнение.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #Владимир Чуков #България #Израел #Бенямин Нетаняху #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »