Младенов: Българското разследване на атентата е пример как трябва да се работи

Младенов: Българското разследване на атентата е пример как трябва да се работи
Не сме сила, но не сме и безгласна буква на световната карта, заяви външният министър Николай Младенов и се аргументира с членството ни в НАТО и ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското разследване на атентата в Бургас съвместно с европейските партньори на държавата е пример за това как трябва да се работи при такива заплахи за националната сигурност, заяви външният министър Николай Младенов.

В коментар пред БНТ на обявените във вторник данни за връзка на двама от тримата извършители на терористичната атака от 18 юли 2012 г., отнела живота на шестима невинни граждани,  Младенов обясни формулираното от Цветан Цветанов „обосновано предположение“.

„Формулировката означава, че на този етап разследването потвърждава, че имаме достатъчно основания да смятаме, че атентатът е организиран, вдъхновен от хора, които са част от военното крило на „Хизбула“, обясни външният министър.

Той е категоричен, че ако България не е имала достатъчно аргументи в подкрепа на това предположение, нямало да направи вчерашните изявления.

„Ако си част от група, която се занимава с терористична дейност, отговорността не е само твоя, а на цялата група. Властите в Ливан нямат интерес тяхната страна да генерира несигурност“, добави министърът.

Според Николай Младенов най-важната новина от вчерашния ден е посланието на Ливан, че ще запази сигурността на европейските и българските граждани.

Той разкритикува тезата на опозиционните лидери, че правителството на България е направило разкритията под външен натиск.

„Парадигмата, че някой те натиска или ти натискаш някого, съществува само в съзнанието на българските социалисти и „Атака“. Премълчаването на истината няма да те направи по-силен, ще те направи по-слаб“, смята Николай Младенов.

Според него зрялата реакция би била всички политически партии в България да застанат зад заключенията в доклада на вътрешния министър Цветан Цветанов, представен на Консултативния съвет за национална сигурност.

Мнението на външния министър относно твърденията, че с обявената информация България ще се включи в сложен геополитически сценарий и дори война, е, че това е „прекалено фантастичен сценарий, който няма връзка с реалността“.

„Не сме сила, но не сме и безгласна буква на световната карта“, посочи той и се аргументира с членството ни в НАТО и ЕС.

„Никой никога в нито един момент не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати от собственото си разследване. Трябва да имаме малко повече уважение към собствената си държава и институции, когато се вземат решения. Отговорността, която имаме, се споделя с всички съюзници“, подчерта още Николай Младенов.

По думите му външният натиск бил по-скоро в посока да не се прави изявлението за връзката на „Хизбула“. Според него заплахата за националната сигурност би била много по-голяма при прикриване на информацията.

„Похвалите, които дойдоха към България, говорят най-ясно за това кои са нашите съюзници. Доверието, което отвън има към България, е по-голямо от това, което ние имаме вътре един към друг“, отчита Николай Младенов.

Той обясни, че „Хизбула“ е много сложна организация, чието политическо крило в момента е част от правителството на Ливан.

„Когато говорим за политическо представителство, за легитимно участие в нормалния политически живот, никой не поставя това под въпрос. Когато говорим за актове на тероризъм обаче, тогава трябва това да бъде поставено под въпрос“, добави Младенов.

„Няма държава в ЕС, която може да си позволи да не се вълнува от проблема с тероризма“, продължи той и припомни, че има страни, в които в момента текат процеси срещу хора, заподозрени за терористична организация.

#Николай Младенов #министър на външните работи #„Хизбула" #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"