Близо 1000 българи блокирани на гръцко пристанище от седмица

Близо 1000 българи блокирани на гръцко пристанище от седмица
Близо хиляда българи са блокирани дни наред на пристанището в Игуменица, Северозападна Гърция, заради протест на фермери. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо хиляда българи са блокирани дни наред на пристанището в Игуменица, Северозападна Гърция, заради протест на фермери.

Българите са там от близо седмица и са принудени да спят по колите си, защото тракторите на стачкуващите фермери са блокирали пристанището, разказа пред БНТ една от потърпевшите Мария Бонева.

„Гърците от сряда вечерта са обявили стачка, спират и блокират абсолютно всички фериботи до Италия. С това ние сме блокирани тук. Разбрахме на другия ден, че границата е затворена за България, не можем да се върнем от Гърция в България и де факто ние сме принудени тук да стоим и да чакаме, да си загубим работата в чужбина“, разказа още Мария Бонева.

Сънародниците ни пътуват основно за Италия, Испания и Малта, където работят и се опасяват за работните си места.

Българите разказаха още, че вече 5 дни нямат елементарни хигиенни условия, но най-много се притесняват, че храната и парите им свършват.

„Ние стоим пет дни, нямаме баня. Тук е пълно с малки деца, има и бебета, има бременна жена. Аз не знам, не знам към кого друг да се обърна. Звънях във Външно министерство, звънях в посолството, в консулството. Никой не ми вдига телефона, за да се оплача и да си потърся човешките права като една българка, която си плаща в България данъците“, възмути се Бонева.

От БНТ са се свързали с Външно министерство и са предоставили телефонни номера на блокираните българи. От ведомството са се ангажирали да проверят ситуацията и да окажат съдействие чрез българското консулство в Солун.

#Гърция #пристанище #Игуменица #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници