Дайте британското еврочленство на независима Шотландия!

Дайте британското еврочленство на независима Шотландия!
A A+ A++ A

Ако шотландските гласоподаватели гласуват за независимост от Обединеното кралство на референдума през 2014 г., членството в ЕС да бъде прехвърлено на Шотландия, а не на Кралството.

Макар че е юридически невъзможен, този ход би могъл елегантно да разреши два наболели въпроса: притесненията на Шотландия, че ще трябва да кандидатства наново за членство и все по-неконструктивния тон на Великобритания по европейските въпроси.

Намеренията на британското правителство да пусне абсурдна очерняща страната кампания, за да я предпази от евентуална вълна български и румънски емигранти след 2014 г. провокира бурни реакции из цяла Европа.

Но тя само подчерта дългогодишното британско несъгласие с основни ценности на ЕС, поето наново в призивите на премиера Дейвид Камерън за редуциране на Съюза до свободен пазар без обща политическа визия.

Кампанията също така подсказа, че при упоритата си подкрепа за финансовите институции и свиване на социалните разходи, правителството на Камерън отчаяно търси 'чужд' обект, към който да пренасочи недоволството на британските граждани.

Ако Шотландия желае да бъде солидарен член, не би ли било това по-добре за ЕС от една Великобритания, която само гледа как да се измъкне от общите ангажименти?

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#ЕС #Великобритания #Шотландия #Дейвид Камерън #емигранти #имигранти #трудов пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"