Евросъюзът не намери 200 млрд евро за МВФ

Евросъюзът не намери 200 млрд евро за МВФ
Според Кристин Лагард световната икономика се намира в „много опасен момент". Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз не успя да набави 200 млрд. евро за Международния валутен фонд (МВФ) за борба с дълговата криза.

Осигурени са 150 млрд. eвро, които ще бъдат отпуснати от страните от еврозоната и от Дания, Полша, Чехия и Швеция, която не са част от тази зона, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

България, Румъния и Унгария, които също не са част от еврозоната, вече заявиха, че няма да предоставят никакви допълнителни средства на МВФ.

Великобритания също отказа да предостави каквато и да е допълнителна помощ за МВФ, с което попречи на европейските лидери да съберат желаната сума от 200 млрд. евро, съобщи „Блумбърг".

Световната икономика е в „много опасен момент", заяви директорът на МВФ Кристин Лагард по повод потенциалното въздействие на кризата върху по-бедните нации.

Лагард каза това по време на първото си посещение в Африка като ръководител на фонда.

Междувременно кредитната рейтингова агенция „Фич" предупреди, че новият спасителен фонд на еврозоната може да загуби статуса си на ААА, ако това се случи и с главните му донори Франция и Германия.

От „Фич" обясниха, че рейтингът ААА на дълговите проблеми на Европейския фонд за финансова стабилност до голяма степен зависи от рейтингите на Франция и Германия.

Преразглеждането на рейтинга на Франция към „негативен" от миналия петък предполага, че рискът за понижаване на степента на фонда се е увеличил, се казва в изявление на компанията.

#ЕС #Европейският съюз #МВФ #Международния валутен фонд #дълговата криза #криза #еврозона #Дания #Полша #Чехия #Швеция #България #Румъния #Унгария #Великобритания #Кристин Лагард #директор на МВФ #Африка #Фич #рейтингова агенция #Европейския фонд за финансова стабилност #Франция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »