Заради Брюксел забраняват на стопаните да колят едри животни в дворовете

Заради Брюксел забраняват на стопаните да колят едри животни в дворовете
Кравите и телетата за лична консумация да се колят в специални кланици, изградени в общината или съседните общини, предлагат от Министерството на земеделието и храните. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пълна забрана на клането на едри домашни животни в задните дворове на стопаните ще бъде въведена заради изискване на Европейската комисия, с чието въвеждане България се бави вече две години.

Кравите и телетата за лична консумация да се колят в специални кланици, изградени в общината или съседните общини, предлагат от Министерството на земеделието и храните. В противен случай държавата ще търпи санкции, предупеждават от институцията.

В тази връзка от ведомството на Мирослав Найденов предлагат проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за храните, който предвижда промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, предаде БТА.

Предложението беше разгледано на обществено обсъждане между земеделския министър, директора на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов и представители на браншови организации и бизнеса.

До края на март МЗХ трябва да предложи план за действие за проблема за изхвърлянето на животинските отпадъци.

Общинските съвети с наредба ще определят правилата, които да гарантират, че клането на животните ще става само в определените пунктове. Те ще се изграждат от общините или от частните лица, а изискванията към пунктовете ще се определят с наредба на министъра.

Друга възможност, предвидена в промяната на закона, са мобилни кланици, които да обикалят страната и да реагират там, където има нужда, предлага още Мирослав Найденов.

Нарушителите ще бъдат наказвани със санкции, по-високи от цената на животното, предупреди той.

Според промяна в Закона за храните се предвижда повишаване около 10 пъти на някои глоби, тъй като практиката показва, че размерът на сегашните не е достатъчен, отчитат от МЗХ. За нарушаване на наредбата за търговия с храни например глобата ще бъде от 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 лв. до 10 000 лв.

За нарушение, извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се предвижда имуществена санкция от 2000 лв. до 7000 лв., а при повторно нарушение - от 4000 лв. до 15000 лв.

Законопроектът предвижда и нова процедура за регистрация на обекти, които произвеждат едновременно безалкохолни напитки и бутилирани минерални, изворни и трапезни води, посочиха от министерството.

Според промените производителите, на които им предстои да пуснат на пазара за първи път хранителни добавки, ще трябва да уведомят за това Българската агенция по безопасност на храните, която ще поддържа централна база данни за служебно ползване на уведомленията за хранителни добавки, пуснати на пазара.

#Закон за храните #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Йордан Войнов #БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"