Israel Hayom: Израел се надява България да потвърди подозренията за „Хизбула“

Israel Hayom: Израел се надява България да потвърди подозренията за „Хизбула“
На 18 юли на летище Бургас атентатор самоубиец се взриви в автобус с израелски туристи, при което загинаха петима граждани на Израел и българският им шофьор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шест месеца след атентата в Бургас Израел се надява България да потвърди подозренията, че зад него стои ливанската групировка „Хизбула“, пише израелският вестник Israel Hayom.

Повече от шест месеца след терористичното нападение, отнело живота на петима израелски гражданин и един българин, вътрешният министър Цветан Цветанов ще обяви резултатите от разследването, пише във вторник изданието, цитирано от БГНЕС.

Преди Консултативния съвет за национална сигурност в София президентът Росен Плевнелиев съобщи, че е получил доклада на вътрешния министър Цветан Цветанов за напредъка в разследването на атентата.

Докладът е класифициран с гриф „Поверително“ и съгласно закона администрацията на президента няма право да го размножава, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Йерусалим се надява, че разследването ще потвърди израелските подозрения, че „Хизбула“ и Иран стоят зад атаката в крайбрежния град Бургас, пише обаче Israel Hayom.

Тя бе извършена от атентатор-самоубиец, който задейства взрив срещу автобус с над 40 туристи, повечето от които току-що бяха кацнали с полет от летище „Бен Гурион“.

Изданието посочва също така, че терористичният акт е извършен малко преди Олимпийските игри в Лондон, което е предизвикало вълна от паника. Това е принудило британските власти да засилят своите мерки за сигурност преди голямото спортно събитие.

#„Хизбула" #терористична атака #Бургас #Росен Плевнелиев #Президент на България #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"