Президентът: Докладът за атентата в Бургас е поверителен и нямам право да го размножавам

Президентът: Докладът за атентата в Бургас  е поверителен и нямам право да го размножавам
Росен Плевнелиев съобщи, че в хода на заседанието Цветан Цветанов ще информира за хода на разследването.. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладът на вицепремиера Цветан Цветанов за напредъка в разследването на терористичния акт на летище Сарафово в Бургас е класифициран с гриф „Поверително“ и съгласно закона администрацията на президента няма право да го размножава, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Изявлението бе направено в началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщи в. „Дневник“.

Президентът Плевнелиев уточнява, че вицепремиерът Цветанов е изявил желание в хода на дебатите на заседанието на консултативния съвет да информира членовете му за напредъка в разследването на терористичния акт на летище Сарафово.

По повод заседанието американският „Уолстрийт джърнъл“ във вторник съобщава, че се очаква българското правителство да разпространи доклад, в който обвинява ливанската групировка „Хизбула“ и нейния съюзник Иран за терористичния атентат миналото лято в Бургас.

Ако се окаже, че ливанската ислямистка групировка е свързана с атентата, ЕС ще преосмисли дали да определи групировката като терористична организация, както САЩ и Израел призоваха.

До момента Европейският съюз смяташе, че независимо от дейността на „Хизбула“ в Близкия Изток, тя не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове на „Хизбула“ и нейни поддръжници действат в Европа, ползвайки се в повечето случаи с неограничена свобода, събирайки пари, които след това се връщат към групировката в Ливан.

Държавният глава заявява още, че властите в България следят с тревога обстановката в Близкия изток. Затова очаква в докладите да има задълбочен анализ на военно-политическата обстановка в Близкия изток, да се очертаят сценариите за развитие на кризата, както и рисковете и заплахите за националната сигурност на страната. Според него тъкмо на тази основа трябва да бъдат обсъдени и предложени мерки за неутрализиране на тези рискове и заплахи, както и конкретни предложения до държавните институции.

#Росен Плевнелиев #Летище Сарафово #Бургас #атентат #терористичен акт #Цветан Цветанов #"Хизбула" #Консултативния съвет за национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"