Делян Добрев: Мораториумът върху шистовия газ остава

Делян Добрев: Мораториумът върху шистовия газ остава
Министър Добрев участва в първата регионална газова конференция „Газови перспективи”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма никаква промяна в позицията на България за наложения мораториум върху проучванията и добива на шистов газ у нас, нито пък се работи в посока на подобна промяна, заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Нищо не пречи с години да чакаме и да имаме този мораториум, докато не сме убедени, че това е безопасна за околната среда технология за проучвания на шистов газ“, посочи енергийният министър, цитиран от информационна агенция „Фокус“.

Министър Добрев участва в първата регионална газова конференция „Газови перспективи”, където подчерта, че България има две стратегически цели – местния добив на газ и диверсификацията на източниците на газа.

Той отбеляза, че темата за проучванията е внесена за обсъждане в Народното събрание, като парламентарна комисия вече почти цяла година обследва най-добрите практики за добив на шистов газ и се допитва до позицията на енергийни експерти и екологични организации.

Според енергийния министър държави като Румъния, която преди дни взе решение да допусне добив на шистов газ, или като Великобритания, която дори е въвела данъчни стимули с цел по-бързото развитие на проучванията на шистов газ, имат за цел да настигнат САЩ.

През януари 2012 г. парламентът наложи мораториум върху добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на България. Забраната е безсрочна.

През ноември 2012 г. Европейският парламент отхвърли налагането на мораториум върху добива и проучването на шистов газ в рамките на Европейския съюз. Европейският парламент няма правомощия да налага подобни забрани, а само да ги препоръча.

Евродепутатите поставят като изискване за добив на шистов газ в ЕС създаване на система, която рециклира максимално количество от водата, използвана при добива чрез хидравлично разбиване. Компаниите трябва да разкриват и какви химикали се използват, за да отговарят на европейското законодателство.

#Делян Добрев #шистов газ #Европейски парламент #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"