2011 г. най-лошата от 97-а насам

2011 г. най-лошата от 97-а насам
Изминалата година беше белязана от множество протести и стачни действия в различните държавни сектори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изминалата 2011 година е най-лошата за българите от 1997 г. насам, според национално проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“.

Според изследването, проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември, българските граждани изпращат отминаващата 2011 г. с нарастващ икономически песимизъм и тревога за близкото бъдеще.

В очакванията за 2012 г. доминира страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата, от по-нататъшно свиване на доходите.

Въпреки несигурността, неблагоприятната икономическа ситуация и недоверието към започналите реформи правителството и политическа партия ГЕРБ запазват степента на подкрепа, с която се ползваха преди изборите, а министър-председателят леко повишава своя рейтинг, посочват социолозите.

Едва 10 на сто, колкото и през 2009, оценяват настоящата година като по-добра от предишната. Повишава се обаче делът на хората, за които тя е била по-лоша (51%).

Докато през по-успешните финансови периоди 2004–2008 г. една четвърт от запитаните са смятали, че България върви в правилна посока, а веднага сред парламентарните избори през 2009 този дял се е покачил почти до 30%, днес едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро.

Започналите след изборите реформи в пенсионната сфера и железопътния сектор, приемането на бюджета и надигналите се протести намират ясно отражение в подкрепата за отделните министри от кабинета, показва проучването.

Според изследването най-голям спад е налице при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който прекъсва позитивния тренд в рейтинга си, постигнат в летните месеци.

Фактически той поема негативите от социалното недоволство, доколкото за общественото мнение Дянков символизира строгата финансова дисциплина и натиска за реформи в губещи сектори, подчертават социолозите.

Втори по неодобрение е социалният министър Тотю Младенов с пореден спад в личния си рейтинг. В дъното на класацията продължава да бъде и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през изминалата година.

Проблемите в земеделския сектор водят до спад в рейтинга на Мирослав Найденов с 8 на сто. Значително по-лек е спадът при министър Ивайло Московски независимо от стачките и протестите в БДЖ, според резултатите от запитването.

Вълната от протести през последния месец срещат преобладаващо одобрение от хората в страната.

В основата на солидарността с протестиращите невинаги стои подкрепа за техните искания, а разбирането, че те не са виновници, а жертви на ситуацията в сектора, в който работят, уточнява социологическата агенция.

68% декларират подкрепа за протестите на земеделските производители, също толкова – за стачката на служителите в БДЖ, а за протестите срещу пенсионната реформа одобрението достига 76%.

В сравнителен план традиционно с най-голямо доверие се ползва армията, която въпреки спада запазва 29% положителни оценки.

На второ място с 25% е БНБ, което в ситуация на криза е един оптимистичен индикатор за доверието в усилията й да поддържа финансова стабилност, показва проучването.

Одобрението към полицията и МВР намалява с близо 10 на сто спрямо декември миналата година.

Макар и сами по себе си рейтингите да не дават отговор на въпроса за най-влиятелните фигури в държавата, поне що се отнася до обществена популярност, Топ 5 на българските политици за месец декември 2011 г. се формира от:

Българския еврокомисар Кристалина Георгиева - 52%

Новоизбрания президент Росен Плевнелиев – 42%

Министър-председателя Бойко Борисов – 38%

Действащия президент Георги Първанов – 33%

Бившия български еврокомисар Меглена Кунева – 24%

Въпреки електоралната мобилизация около президентските и местните избори, доверието в политическите партии остава свито до ядрата от най-твърдите им привърженици, а влиянието им върху избирателите - силно ограничено, казват още социолозите.

#2011 #България #Симеон Дянков #финансов министър #Кристалина Георгиева #еврокомисар #Росен Плевнелиев #Георги Първанов #президент #Меглена Кунева #министър-председател #БДЖ #протест #реформи #ГЕРБ #правителство #Тотю Младенов #социален министър #Стефан Константинов #здравен министър #Мирослав Найденов #земеделски министър #Ивайло Московски #транспортен министър #министър #стачка #МВР #БНБ #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници